Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 121/2000 (08/09/2000)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού γραφείων βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Π.Κ. 121/8-9-2000
Ισχύς από 1/1/2000

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού γραφείων βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Στην Αθήνα, την 28 Ιουλίου 2000, οι υπογράφοντες νόμιμοι εκπρόσωποι αφενός της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) Μ. Στεκουλέα, και θ. Βασιλόπουλος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα και αφετέρου:

α) Ν. Αναλυτής, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και

β) Γ. Μότσος και Γ. Δρίκος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας,(Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι από τις οργανώσεις που εκπροσωπούν, για την υπογραφή αυτής της ΣΣΕ, συμφώνησαν και αποδέχθηκαν τα ακόλουθα :

`Αρθρο 1ο
Πεδίο εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας σύμβασης υπάγεται το Προσωπικό Γραφείων (Γραμματείς, υπάλληλοι γραφείου, αποθηκάριοι, εισπράκτορες, κλητήρες), που απασχολείται στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις όλης της χώρας.

`Αρθρο 2ο
Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των υπαγομένων στην παρούσα μισθωτών, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31/12/1999 αυξάνονται ως εξής :

1. Την 1/1/2000 αυξάνονται κατά ποσοστό 0,7%. Στη συνέχεια, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, βασικοί μισθοί αυξάνονται περαιτέρω κατά 2%.

2. Όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30/6/2000, με βάση την διάταξη της προηγούμενης παραγράφου 1, αυξάνονται από 1/7/2000 κατά ποσοστό 1,5%

3. Όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 31/12/2000, με βάση τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων, αυξάνονται από 1/1/2001 κατά ποσοστό 1,8%.

4. Όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30/6/2001, με βάση τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων, αυξάνονται από 1/7/2001 κατά ποσοστό 1,7%.

5. Εφόσον την 1.1.2002, οι βασικοί μισθοί, όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αύξησης υπερβαίνον τουλάχιστον κατά μια ποσοστιαία μονάδα τον επίσημο Μέσο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2001, θα αναπροσαρμοσθούν από 1.1.2002 έτσι ώστε η συνολική αύξηση τους για το 2001 να υπερβαίνει κατά αυτό το ποσοστό το Μέσο Δ.Τ.Κ.

`Αρθρο 3ο
Ετήσια άδεια με αποδοχές

Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία δέκα (10) ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία δώδεκα (12) ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 5 εβδομάδων, δηλαδή τριάντα (30) εργασίμων ημερών, αν ο εργαζόμενος εργάζεται εξαήμερο ή είκοσι πέντε (25) εργασίμων ημερών αν εργάζεται πενθήμερο.

`Αρθρο 4ο
`Αδεια συμμετοχής σε εξετάσεις για την προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης

Η άδεια συμμετοχής σε εξετάσεις κατά την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 1364/83, όπως έχει διαμορφωθεί με το άρθρο 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. της 12/4/1996 χορηγείται και στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας, αλλά μόνον για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών, που κάθε φορά παρακολουθεί ο εργαζόμενος, προσαυξημένη κατά δύο έτη, ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα.

`Αρθρο 5ο
Επίδομα ξένης γλώσσας

Στους γραμματείς διευθύνσεων χορηγείται επίδομα ξένης γλώσσας ποσοστού 3% επί του βασικού μισθού που αντιστοιχεί στο μισθολογικό κλιμάκιο που υπάγεται ο εργαζόμενος εφόσον ο εργαζόμενος έχει δίπλωμα επιπέδου Proficiency. Το επίδομα ξένης γλώσσας χορηγείται μία φορά ανεξαρτήτως του αριθμού ξένων γλωσσών που γνωρίζει και χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος.

`Αρθρο 6ο
Επίδομα πτυχίου ΤΕΙ

Στους γραμματείς διευθύνσεων αποφοίτους ΤΕΙ ειδικότητας γραμματέων χορηγείται επίδομα ύψους 10% επί του βασικού μισθού που αντιστοιχεί στο μισθολογικό κλιμάκιο που υπάγεται ο εργαζόμενος.

`Αρθρο 7ο
Λοιπές ρυθμίσεις

α. Όλα τα επιδόματα που ισχύουν με βάση προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις για όσους υπάγονται στην παρούσα, υπολογίζονται στους νέους βασικούς μισθούς, όπως διαμορφώνονται μετά τον υπολογισμό των ποσοστών αυξήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας.

β. Διατάξεις προηγουμένων ΣΣΕ ή ΔΑ που δεν καταργούνται ή δεν τροποποιούνται με την παρούσα σύμβαση εξακολουθούν να ισχύουν.

γ. Τυχόν ανώτερες από την παρούσα καθοριζόμενες αποδοχές ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακή πρακτική ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δε θίγονται από τις ρυθμίσεις της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

`Αρθρο 8ο
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας ΣΣΕ αρχίζει από 1/1/2000.