Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 18/2001 (15/03/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας 2001 για τους όρους Αμοιβής & Εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στα Αστικά και Υπεραστικά Λεωφορεία όλης της χώρας.

Συλλογική σύμβαση εργασίας 2001 για τους όρους Αμοιβής & Εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στα Αστικά και Υπεραστικά Λεωφορεία όλης της χώρας.

Σήμερα, την 14η Μαρτίου 2001, ημέρα Τετάρτη, στα Γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ, Πλ. Βικτωρίας 7 και παρουσία της Μεσολαβητού κ. Βασιλικής ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:

1) ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ Θεοχάρης και ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλης, Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας αντίστοιχα, που εκπροσωπούν νόμιμα την Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΥΠΑΕ)

2) ΤΥΡΑΚΗΣ Ελευθέριος, Πρόεδρος και νόμιμα εκπροσωπών την παρεμβαίνουσα και προσυπογράφουσα την παρούσα ΣΣΕ εργατική οργάνωση ΠΟΥΠΑ

3) ΦΑΤΣΙΟΣ Σοφοκλής, Πρόεδρος και νόμιμα εκπροσωπών την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ)

4) ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ Καλλέργος, Πρόεδρος και νόμιμα εκπροσωπών την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αστικών Λεωφορείων (ΠΟΕΙΑΛ), καθώς και, ειδικά για τη σύναψη της παρούσας, τον Ροδιακό Οργανισμό Δημοτικών Αυτοκινήτων (ΡΟΔΑ).

5) Φάτσιος Σοφοκλής, νόμιμα εκπροσωπών τη Γενική Συνομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΓΣΕΑΕ).

όλοι νομίμως εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή της παρούσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συμφώνησαν και συναπεδέχθησαν τα εξής:

`Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στους όρους της παρούσας ΣΣΕ υπάγεται το προσωπικό που απασχολείται στις υπηρεσίες κίνησης - διοίκησης - διαχείρισης καθώς και το βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, περιλαμβανομένων των φορτοεκφορτωτών, όπως οι ειδικότητες αυτές περιγράφονται στο Π.Δ. 229/1994 άρθρα 2 και 3, που απασχολείται στα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ όλης της χώρας, περιλαμβανομένου και όλου του προσωπικού του Ροδιακού Οργανισμού Δημοτικών Αυτοκινήτων (ΡΟΔΑ).

`Αρθρο 2
Μισθολογικά θέματα

2.1. Οι συνολικές νόμιμες αποδοχές των εργαζομένων, που υπάγονται στην παρούσα, πλην των υπαγομένων στον όρο 2.2. αυτής, όπως ίσχυαν την 31-12-2000 με βάση τη Δ.Α. 10/2000, αυξάνονται από την 1-1-2001 σε ποσοστό 4%.

2.2. Τα βασικά ημερομίσθια των φορτοεκφορτωτών που απασχολούνται στα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, όπως ίσχυαν την 31-12-2000 με βάση τη Δ.Α 10/2000, αυξάνονται από την 1-1-2001 σε ποσοστό 4%.

`Αρθρο 3
Επιδόματα

Το επίδομα οδηγών λεωφορείων χωρίς εισπράκτορα του άρθρου 6.1. της 10/2000 Δ.Α. αυξάνεται από 1-1-2001 σε 1.200 δρχ.

`Αρθρο 4
Επιτροπή Αναμόρφωσης Μισθολογίου

Με σκοπό την αναμόρφωση και απλοποίηση του υφιστάμενου κλαδικού μισθολογίου, τα μέρη συμφωνούν και δεσμεύονται να συσταθεί, από την 1-6-2001, ειδική διμερής επιτροπή, από εμπειρογνώμονες που θα ορίσουν τα ίδια (τουλάχιστον ένα η κάθε πλευρά) ή και από εμπειρογνώμονες κοινής επιλογής, το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2001.

Η Επιτροπή θα αναλάβει να επεξεργασθεί αναλυτικές και εφικτές προτάσεις (σενάρια) για την απλοποίηση του μισθολογίου, με τη δημιουργία νέων βασικών μισθών μετά από ενσωμάτωση της ΑΤΑ και, εφόσον χρειαστεί, με κατάλληλο αναπροσδιορισμό ποσοστιαίων επιδομάτων, το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2001.

Πέραν της τακτικής ενημέρωσης των μερών για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής, οι τελικές της προτάσεις θα κατατεθούν στα μέρη, ώστε να ληφθούν υπ' όψιν κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική ΣΣΕ έτους 2002.

Η δαπάνη του ανωτέρω μελετητικού έργου θα βαρύνειεξίσου την εργατική και την εργοδοτική πλευρά.

`Αρθρο 5
Είσπραξη κανονικού εισιτηρίου

Σε περίπτωση υπεραστικής ή αστικής γραμμής που διαπιστωθεί ότι επιβάτης δεν έχει εφοδιασθεί με το απαιτούμενο κανονικό εισιτήριο της διαδρομής, ο ελεγκτής υποχρεούται να εισπράξει το κανονικό κόμιστρο ή τη διαφορά, εκδίδοντας απλή απόδειξη από μπλοκ παραστατικών του οικείου ΚΤΕΛ.

`Αρθρο 6
Συνδικαλιστικές άδειες

Η συνδικαλιστική άδεια 9 ημερών κατά μήνα με πλήρεις αποδοχές που αφορά, βάσει προηγούμενων ρυθμίσεων, τα μέλη του Προεδρείου της ΟΥΠΑΕ, ισχύει και για τον Οργανωτικό Γραμματέα αυτής. Κατά τα λοιπά ισχύουν και για την άδεια αυτή, οι προβλεπόμενες για τις αντίστοιχες άδειες διατάξεις. Ειδικότερα και οι αποδοχές της άδειας αυτής βαρύνουν τα γενικά έξοδα του ΚΤΕΛ στο οποίο απασχολείται ο δικαιούχος συνδικαλιστής.

`Αρθρο 7
Δελτία Ελευθέρας Κυκλοφορίας

Το όρθρο 6 της 3/99 Δ.Α Ο.ΜΕ.Δ, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

7.1. στο προσωπικό και στους ιδιοκτήτες των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, καθώς και ατό προσωπικό του Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδας (Κ.Σ.Α.Υ.Λ.Ε.), χορηγείται Δελτίο Ελευθέρας Κυκλοφορίας για όλες τις συγκοινωνιακές γραμμές εντός νομού, καθώς και 5 εισιτήρια δρομολογίων ετησίως με επιστροφή εκτός των ορίων του νομού με τα

υπεραστικά ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα. Το δελτίο για το προσωπικό του Κ.Σ.Α.Υ.Λ.Ε. χορηγείται από τον Πρόεδρο αυτού.

7.2. Στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΑΥΣ, της ΠΟΕΙΑΛ, της ΟΥΠΑΕ και της ΠΟΥΠΑ, θα χορηγείται δελτίο ελευθέρας κυκλοφορίας για όλη τη χώρα και για όλο το έτος στη διάρκεια της θητείας τους.

`Αρθρο 8
Τελικές διατάξεις

8.1. Όροι προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων, Διαιτητικών Αποφάσεων) και κάθε είδους λοιπές ρυθμίσεις που αφορούν στους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕΛ όλης της χώρας και του συγκοινωνιακού φορέα Ρόδου «ΡΟΔΑ», οι οποίοι δεν καταργούνται ή τροποποιούνται ρητώς με την παρούσα, εξακολουθούν να ισχύουν.

8.2. Τυχόν ανώτερες καταβαλλόμενες αποδοχές στο σύνολο τους και ευνοϊκότεροι όροι εργασίας δεν θίγονται, εφόσον προβλέπονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνίες και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίαςπου καταρτίζονται μεταξύ της επιχειρησιακής αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης και της Διοίκησης του ΚΤΕΛ.

8.3. Η παρούσα ΣΣΕ ισχύει από την 1-1-2001 έως και την 31-12-2001.