Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 24494/2001 (27/11/2001)

Απλούστευση διαδικασιών και σύντμηση προθεσμιών διεκπεραίωσης διοικητικών ενεργειών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α1/24494
27 Νοεμβρίου 2001

Απλούστευση διαδικασιών και σύντμηση προθεσμιών διεκπεραίωσης διοικητικών ενεργειών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ -ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 25 του Ν. 2539/1997 «Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυ¬τοδιοίκησης» (ΦΕΚ 244/Α/4.12.997).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 2081/1992 «Περιο¬ρισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρη¬τικών δαπανών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 154/Α/1992), με το οποίο προστέθηκε άρθρο 29Α στο Ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137/Α/1985), όπως τελικά αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 39/Α/1997).

3. Την ανάγκη βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Ερ¬γασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

4. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπο¬λογισμού.

5. Το γεγονός ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών της και η εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας επιτρέπουν τη συντόμευση του χρόνου διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών, αποφασίζουμε:

1) Τροποποιούμε τις παρακάτω διαδικασίες προκειμέ¬νου να απλουστευθούν με την κατάργηση δικαιολογητι¬κών, την αντικατάσταση τους με την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 ή την αναζήτηση τους υπηρεσιακά (οίκοθεν) και τη σύντμηση των προθεσμιών διοικητικών ενεργειών, ως εξής:

Α. Σύντμηση προθεσμιών διοικητικών ενεργειών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι υπηρεσίες εξαντλούν τις καθορισμένες προθεσμίες μόνο στις απόλυτα αναγκαίες περιπτώσεις

Διαδικασία Σύντμηση του χρόνου
Αριθμ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ. 17/29-26420 (ΦΕΚ510/τ.Β/11-7-1991) όπως επανακυκλοφόρησε.  
1. ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (Ι.Κ.Α.)  
(α) Καταγγελίες ασφαλισμένων για πλημμελή ή παντελή έλλειψη ασφάλισης. Από 3 σε 2 μήνες
(β) Υπεύθυνες δηλώσεις απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου (ΥΔΑΑΒ). Από 3 σε 2 μήνες
2. ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ  
ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΤΈΒΕ )  
(α) Απονομή σύνταξης με χρόνο μόνο στο ΤΈΒΕ, με πλήρη δικαιολογητικά και Ταμειακή Ενημερότητα. Από 3 σε 2 μήνες
(β) Απονομή σύνταξης με χρόνο μόνο στο ΤΕΒΕ με κεφαλαιοποιήσεις κατά την ασφαλιστική διαδρομή του ασφαλισμένου ή απώλεια ασφαλιστικού βιβλιαρίου. Από 4 σε 3 μήνες
(γ) Απονομή σύνταξης με χρόνο μόνο στο ΤΕΒΕ με αίτημα αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας ή εθνικής αντίστασης (χωρίς κεφαλαιοποιήσεις). Από 6 σε 3 μήνες
(δ) Απονομή σύνταξης με χρόνο μόνο στο ΤΕΒΕ με πολλές όμως αλλαγές της έδρας της επιχείρησης. Από 4 σε 3 μήνες
(ε) Απονομή σύνταξης με χρόνο μόνο στο ΤΕΒΕ με κεφαλαιοποιήσεις, αλλαγές επαγγελματικής στέγης, αιτήματα αναγνώρισης στρατού ή εθνικής αντίστασης, αναγνωρίσεις χρόνου λόγω απώλειας ασφαλιστικών βιβλιαρίων. Από 9 σε 6 μήνες

3. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (Ο.ΓΑ.)

(α) Εκκαθάριση αμοιβών παροχών προμηθευτών και τρίτων. Από 1 έτος σε 8 μήνες
(β) Απόδοση οφειλών ΟΓΑ από συντάξεις. Από 1 έτος σε 8 μήνες
Α/Α Διαδικασίες ΟΓΑ Απλουστεύσεις
1 Εγγραφή στα μητρώα του κλάδου (Αγρότες) 1 .Τα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων που παράγει ο αιτών, καταργούνται
    2. Η βεβαίωση της Δ/νσης Γεωργίας ή της αρμόδιας - συνεταιριστικής οργάνωσης από την οποία να προκύπτουν οι κάθε είδους επιδοτήσεις που λαμβάνει ο αιτών, το ύψος αυτών, καθώς και η ποσότητα των προϊόντων ή ο αριθμός των δέντρων, των στρεμμάτων ή των ζώων για τα οποία χορηγήθηκε η επιδότηση, καταργείται
    3. Αν πρόκειται για βαμβακοκαλλιεργητή η βεβαίωση του Οργανισμού Βάμβακος από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και η παραγόμενη ποσότητα, αναζητείται υπηρεσιακά.
    4. Αν πρόκειται για καπνοπαραγωγό, η βεβαίωση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού στην οποία αναγράφεται η δικαιούμενη ποσόστωση καπνού, αναζητείται υπηρεσιακά.
2 Εγγραφή στα μητρώα του κλάδου (επαγγελματίες και βιοτέχνες) 1.Η βεβαίωση του ΤΕΒΕ ότι δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του, αν πρόκειται για επαγγελματίες ή βιοτέχνες που επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους πέραν της περιοχής της έδρας της επιχείρησης τους (π.χ. επιπλοποιοί, υδραυλικοί, λογιστές, σιδηρουργοί κ.ά.), αναζητείται υπηρεσιακά.
    2. Η βεβαίωση του ΤΑΕ (Ταμείο Εμπόρων) ότι δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του, αν ασκούν εμπορία, ακόμη και σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των2000 κατοίκων, αναζητείται υπηρεσιακά.
3 Σύνταξη γήρατος Αντί της βεβαίωσης του ανταποκριτή του ΟΓΑ και του Προέδρου της επαγγελματικής συνεταιριστικής οργάνωσης του τόπου απασχόλησης του αιτούντος, για την περιουσιακή κατάσταση και βιοποριστική απασχόληση αυτού, τα χρονικά διαστήματα και τις περιοχές όπου απασχολήθηκε, καθώς και τον τόπο διαμονής του κατά τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος που δηλώνει, υποβάλλεται μόνο βεβαίωση του ανταποκριτή ΟΓΑ ο οποίος συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία
4 Σύνταξη αναπηρίας 1. Η βεβαίωση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας για τη διαμονή και βιοποριστική απασχόληση των γονέων του αιτούντος κατά την τριετία πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, καταργείται
    2. Η βεβαίωση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας για τη διαμονή και βιοποριστική απασχόληση των γονέων του αιτούντος σε περίπτωση θανάτου ενός ή και των δύο γονέων που αναφέρεται στην τριετία πριν από τον θάνατο, καταργείται
    3. Αντί της βεβαίωσης του ανταποκριτή του ΟΓΑ και του Προέδρου της οικείας επαγγελματικής συνεταιριστικής οργάνωσης του τόπου απασχόλησης του αιτούντος, για τη διαμονή και την βιοποριστική απασχόληση των γονέων του αιτούντος, υποβάλλεται μόνο βεβαίωση του ανταποκριτή ΟΓΑ ο οποίος συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία
5 Σύνταξη αναπηρίας λόγω εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος εκτός εργασίας από τον κλάδο κύριας ασφάλισης 1. Η κοινή βεβαίωση του Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας και του ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου όπου συνέβη το ατύχημα για τις συνθήκες του ατυχήματος, αντικαθίσταται με βεβαίωση του ανταποκριτή του ΟΓΑ. Η ένορκη κατάθεση δύο (2) μαρτύρων σχετικά με το ατύχημα, καταργείται
6 Εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας τετραπληγίας Αντί της κοινής βεβαίωσης του ανταποκριτή του ΟΓΑ και του Προέδρου της επαγγελματικής συνεταιριστικής οργάνωσης του τόκου απασχόλησης του αιτούντος, για την περιουσιακή κατάσταση και βιοποριστική απασχόληση αυτού, τα χρονικά διαστήματα και τις περιοχές όπου απασχολήθηκε, καθώς και τον τόπο διαμονής του κατά τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος που δηλώνει, υποβάλλεται μόνο βεβαίωση του ανταποκριτή ΟΓΑ ο οποίος συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία
7 Σύνταξη ορφανείας Ν. 1140/1981 Η ένορκη κατάθεση δύο (2) μαρτύρων σχετικά με το ατύχημα, που απαιτείται σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου που οφείλεται σε βίαιο συμβάν, καταργείται.
8 Νοσοκομειακή περίθαλψη στο εξωτερικό Διαδικασίες ΟΑΕΕ - ΤΣΑ 1. Η βεβαίωση του ανταποκριτή ΟΓΑ για την εγγραφή ή μη του ασθενή στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών, καταργείται.
    2. Ο αιτών μπορεί να υποβάλει είτε βεβαίωση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας από την οποία να προκύπτει η διαμονή, η κτηματική περιουσία (είδος καλλιεργειών, ποσότητα παραγομένων προϊόντων), το κύριο επάγγελμα του ασθενή, και αν τυχόν ασκεί άλλο επάγγελμα και ποιο, είτε βεβαίωση με τα ίδια ως άνω στοιχεία, του Αγρονομείου στο οποίο υπάγεται η περιοχή.
9 Απονομή σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου 1. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την επαγγελματική κατάσταση του θανόντος, αναζητούνται υπηρεσιακά.
    2. Το πιστοποιητικό Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής, αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση (για φυσικούς ή θετούς γονείς θανόντος ασφαλισμένου, οι οποίοι συντηρούνται από αυτόν κλπ)
10 Χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου Το πιστοποιητικό Προέδρου Κοινότητας ή Δημάρχου για το αν ο/η δικαιούχος συγκατοικούσε και συντηρείτο από το θανόντα γιο του / της, αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001