Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 40/2001 (17/05/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις Ιδιωτικές Κλινικές περιοχής Αθηνών- Πειραιώς -Περιχώρων Αττικής και Νήσων.

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις Ιδιωτικές Κλινικές περιοχής Αθηνών- Πειραιώς -Περιχώρων Αττικής και Νήσων.

Στην Αθήνα σήμερα την 17η Μαΐου 2001 οι παρακάτω αναφερόμενοι:

1. `Αρης Σιμόπουλος, -νόμιμος εκπρόσωπος της Ένωσης Νευροψυχιατρικών Κλινικών Αθηνών - Περιχώρων,

2. Αλέξανδρος Κοκκινάκης, νόμιμος εκπρόσωπος της Ένωσης Συγχρόνων Γενικών Κλινικών Αθηνών,

3. Γεώργιος Αναστασόπουλος, νόμιμος εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου

Ανωνύμων Εταιριών & Ε.Π.Ε

4. Δημ. Παναγιωτόπουλος, Αγγέλα Καλογεράκη, Στ. Μπέσικου, Γ.Τσάφος, Λαμπρ. Σιδηροπούλου και Δημ. Αυγέρη, νόμιμοι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Υγειονομικών Υπαλλήλων Αθηνών - Πειραιώς, Αττικής και Νήσων, όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των ανωτέρω σωματείων, με την παρουσία του κατά το άρθρο 15 του Ν. 1876/90 Μεσολαβητού Χρήστου Καρατζά, συμφωνούν και συναποδέχονται την υπογραφή της παρακάτω συλλογικής συμβάσεως εργασίας.

`Αρθρο 1. Έκταση Ισχύος

Στις διατάξεις αυτής της συλλογικής σύμβασης υπάγονται οι μισθωτοί όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό), που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθηνών, Πειραιώς, Περιχώρων, Αττικής και Νήσων, που είναι μέλη του Συνδέσμου Υγειονομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Πειραιώς, Αττικής και Νήσων και απασχολούνται στις επιχειρήσεις των συμβαλλομένων εργοδοτικών οργανώσεων.

`Αρθρο 2°. Αυξήσεις βασικών μισθών

Οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην σύμβαση αυτή, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2000 με βάση την ευνοϊκότερη ρύθμιση του κλάδου αναπροσαρμόζονται από 1-1-2001 σε ποσοστό 2,0% και όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-2001 αυξάνονται περαιτέρω από 1-7-2001 κατά ποσοστό 2,0%, στρογγυλοποιούμενοι στην αμέσως επομένη πενηντάδα δραχμών.

Τα ποσά των δραχμών της 1-7-2001 μετατρέπονται και εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες και σε ΕΥΡΩ σύμφωνα με την επίσημη τιμή μετατροπής τους ( 340,75) που θα ισχύσουν από 1-1-2002.

Κατά τα ίδια ως άνω ποσοστά και από τις ίδιες ημερομηνίες θα αυξηθούν και τα χορηγούμενα ήδη με βάση τις προηγούμενες ρυθμίσεις δραχμικά επιδόματα, στρογγυλοποιούμενα στην αμέσως επομένη δεκάδα δρχ.

Ύστερα από τα παραπάνω οι βασικοί μισθοί , τα επιδόματα και οι λοιποί όροι εργασίας των υπαγομένων στην ΣΣΕ αυτή μισθωτών διαμορφώνονται κατά κατηγορία ως εξής;

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1. Βασικός μισθός

Ο βασικός μισθός του Νοσηλευτικού προσωπικού (πρακτικοί και πτυχιούχοι νοσοκόμοι, μαιευτές, πρακτικές και πτυχιούχοι μαίες, τραυματιοφορείς, θεραπαινίδες, επισκέπτες-τριες, πτυχιούχοι ΤΕΙ ή σχολών επισκεπτριών 3ετούς φοιτήσεως και άνω, βρεφοκόμοι και φύλακες ασθενών κλπ.) διαμορφώνεται από 1.1.2001 σε δρχ. 144.250 και από 1.7.2001 σε δρχ. 147.150 ή σε ΕΥΡΩ 431,84.

2. Επιδόματα

Χρόνου υπηρεσίας (τριετίες).

Στους μισθωτούς της κατηγορίας αυτής χορηγείται επιδόματα χρόνου υπηρεσίας (τριετίες) που υπολογίζεται στον βασικό τους μισθό σε ποσοστό 10% για την πρώτη τριετία και 5% για τις υπόλοιπες οκτώ (8) τριετίες .

Ως προϋπηρεσία για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού θεωρείται η υπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη, που διανύθηκε σε καθήκοντα της ίδιας ειδικότητας του εργαζομένου.

Προκειμένου για εργαζόμενους αποφοίτους αναγνωρισμένων σχολών νοσοκόμων, μαιών, μαιευτών, επισκεπτριών μονοετούς τριετούς ή τετρατετούς φοιτήσεως και ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ και πανεπιστημιακών σχολών, ως προϋπηρεσία θεωρείται και όλος ο χρόνος φοίτησης τους στις εν λόγω σχολές (θεωρητικής εκπαίδευσης και υποχρεωτικής θητείας).

Λοιπά επιδόματα που υπολογίζονται επί του παραπάνω βασικού μισθού προσαυξημένου με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας (τριετιών):

α. Πολυετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό που έχει συμπληρώσει 12 έτη υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας χορηγείται επίδομα πολυετούς υπηρεσίας σε ποσοστό 7%, που υπολογίζεται στο βασικό μισθό, προσαυξημένο με το επίδομα υπηρεσίας-προϋπηρεσίας (τριετίες). Ως προϋπηρεσία, εν προκειμένω, νοείται η υπηρεσία ή προϋπηρεσία των μισθωτών σε οποιοδήποτε εργοδότη, που διανύθηκε σε καθήκοντα της ιδίας ειδικότητας τους.

Προκειμένου για μισθωτούς αποφοίτους σχολών μονοετούς, τριετούς ή τετραετούς φοίτησης, ως προϋπηρεσία θεωρείται και όλος ο χρόνος φοίτησης στις εν λόγω σχολές (θεωρητικής εκπαίδευσης και υποχρεωτικής θητείας).

β. Γάμου σε ποσοστό 10%

γ. Τέκνων

Χορηγείται επίδομα τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο απεριορίστως αριθμού και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το επίδομα αυτό χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον τα τέκνα δεν εργάζονται, συντηρούνται από τον εργαζόμενο ή την εργαζομένη και είναι άγαμα.

Όταν τα τέκνα σπουδάζουν σε μεταλυκειακές αναγνωρισμένες σχολές, που λειτουργούν με άδεια Κρατικής Αρχής, το επίδομα αυτό εξακολουθεί να χορηγείται μέχρι συμπληρώσεως του 24ου έτους της ηλικίας τους. Προκειμένου για τέκνα ανίκανα για κάθε εργασία, το επίδομα αυτό παρατείνεται για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα, με βάση βεβαίωση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ.

Το επίδομα αυτό παρέχεται και στους εργαζομένους που τελούν σε χηρεία ή σε διάζευξη, ή σε διάσταση εάν και εφ΄ όσον για τη δεύτερη και τρίτη περίπτωση έχουν την επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση, και δεν λαμβάνουν διατροφή ή σύνταξη παρ΄ οιουδήποτε Ταμείου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.

Δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος (γάμου και τέκνων) είναι και οι δύο σύζυγοι στους οποίους καταβάλλεται ολόκληρο .

δ. Σπουδών

Για τους πτυχιούχους αναγνωρισμένων σχολών νοσοκόμων, μαιών, μαιευτών, επισκεπτριών μονοετούς, διετούς ή τριετούς φοίτησης και ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ ή Πανεπιστημιακών σχολών χορηγείται επίδομα σπουδών 5% για κάθε έτος και μέχρι 20%.

Ο χρόνος διαρκείας των σπουδών αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της σχολής που υποβάλλεται μαζί με το αντίγραφο του πτυχίου, εκτός αν από το αντίγραφο αυτό προκύπτει ευθέως και ο χρόνος διαρκείας των σπουδών.

Οι έχοντες δίπλωμα της σχολής ΣΒΙΕ ή άδεια άσκησης επαγγέλματος βοηθού νοσηλευτή διετούς φοιτήσεως σχολών ημεδαπής ή αλλοδαπής, που εργάζονται ως αδελφές νοσοκόμοι, μαίες, μαιευτές και τραυματιοφορείς, κατατάσσονται στα -μισθολογικά κλιμάκια και εξισώνονται΄ με τους πτυχιούχους των σχολών των ειδικοτήτων που αναφέρονται παραπάνω και λαμβάνουν το παραπάνω επίδομα σε ποσοστό 10%.

ε. Ανθυγιεινής εργασίας, σε ποσοστό 12%.

Στους εργαζόμενους σε νευροψυχιατρεία, φυματιολογικά τμήματακαι αντικαρκινικές κλινικές, χορηγείται το επίδομα αυτό σε ποσοστό 15%.

Στους εργαζόμενους στα χειρουργεία, μονάδες εντατικής παρακολούθησης, τεχνητού νεφρού, αίθουσες προώρων νεογνών και σε τμήματα παιδιών με ειδικές ανάγκες, το επίδομα αυτό χορηγείται σε ποσοστό 20%.

Στις διπλωματούχες μαίες και διπλωματούχους μαιευτές αναγνωρισμένων από το Κράτος σχολών μαιών - μαιευτών τετρατετούς φοίτησης ή ΚΑΤΕΕ ή ΤΕΙ, που απασχολούνται σε μαιευτικά ή γυναικολογικά χειρουργεία, ή αίθουσες τοκετών ή προώρων νεογνών, μαιευτικών ή μαιευτικών - γυναικολογικών κλινικών, το επίδομα αυτό ορίζεται σε ποσοστό 30%.

ε. Νοσοκομειακό σε ποσοστό 20%.

στ. Διευθύνοντος-ουσας και Προϊσταμένου..

Στους εργαζόμενους σε θέσεις Διευθύνοντος-ουσας και Προϊσταμένου νοσηλευτών, χορηγείται επίδομα θέσης σε ποσοστό 20% και 10% αντίστοιχα. Αυτά τα επιδόματα χορηγούνται για όσο χρόνο οι εργαζόμενοι κατέχουν τις παραπάνω θέσεις, ενώ διακόπτεται η καταβολή τους εάν αντικατασταθούν. Χορηγούνται και στους αντικαταστάτες τους, κατά τη διάρκεια της κανονικής τους αδείας, καθώς και σε άλλη περίπτωση απουσίας, πέρα του μηνός για όσο ασκούν τα καθήκοντα αυτά.

ζ. Τροφοκατοικίας, σε ποσοστό 6%, που υπολογίζεται όμως στους βασικούς μηνιαίους μισθούς μόνο.

Όλα τα παραπάνω επιδόματα αποτελούν το σύνολο των επιδομάτων που χορηγούνται στο νοσηλευτικό προσωπικό, που υπάγεται στην παρούσα.

3. Λοιποί όροι

α) Στολή Υπηρεσίας. Στους παραπάνω εργαζομένους χορηγείται στολή υπηρεσίας.

Η παραπάνω στολή του νοσηλευτικού προσωπικού περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής είδη.

Για τις γυναίκες, α) Ρόμπα μονόχρωμη με κοντά μανίκια από λεπτό σύμμικτο ύφασμα για το καλοκαίρι και από βαμβακερό ύφασμα με μακριά μανίκια για το χειμώνα, β) Καλσόν μονόχρωμο βαμβακερό ή σύμμικτο γ) πάνινα υποδήματα , δ) ειδικό κάλυμμα κεφαλής (καπέλο) και ε) ζακέτα.

Για τους άνδρες . α) Σακκάκι μονόχρωμο με κοντά μανίκια από λεπτό ύφασμα για το καλοκαίρι και από βαμβακερό ή παρόμοιο ύφασμα με μακριά μανίκια για το χειμώνα, β) Πανταλόνι μονόχρωμο από το ίδιο ύφασμα για τον χειμώνα και το καλοκαίρι και γ) πάνινα υποδήματα.

Τα παραπάνω είδη ανήκουν στην κυριότητα του εργοδότη και αντικαθίστανται όταν φθαρούν.

Η μη χορήγηση των παραπάνω ειδών εντός μηνός από την πρόσληψη ή ενός μηνός από την έναρξη της καλοκαιρινής ή της χειμερινής περιόδου συνεπάγεται την καταβολή από τον εργοδότη της αγοραίας αξίας της στολής με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις αγοράς τους από τον εργαζόμενο. Ο καθαρισμός των στολών γίνεται με μέριμνα του εργοδότη.

β) Οι εργοδότες δεν δύνανται να απασχολούν το νοσηλευτικό προσωπικό σε εργασίες που δεν είναι μέσα στα καθήκοντα τους όπως π.χ. εργασίες καθαριότητας δαπέδου, πλύσεις αντικειμένων κλπ.

γ) Η μηνιαία ετήσια άδεια επικίνδυνης εργασίας, πλέον της κανονικής άδειας απουσίας, που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στα ακτινολογικά εργαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ΝΔ 4111/60, χορηγείται και στους νοσηλευτές-τριες, καθώς και στο λοιπό προσωπικό (παρασκευαστές, τραυματιοφορείς, Η/Υ κλπ), που εργάζεται, με κύρια απασχόληση, σε ακτινολογικά εργαστήρια, εργαστήρια ακτινοθεραπείας, εργαστήρια ραδιοϊσοτόπων και σε αιμοδυναμικά εργαστήρια.

δ) Από 1-1-2001 για το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται σε Μ.Ε.Θ, το ωράριο της εβδομαδιαίας εργασίας μειώνεται σε 37,30΄ ώρες .

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1. Λογιστές και Βοηθοί Λογιστών

1.1. Λογιστής θεωρείται :α) Αυτός ο οποίος κατευθύνει και παρακολουθεί την εφαρμογή του όλου λογιστικού συστήματος ή β) αυτός που τηρεί τα υπό του Εμπορικού Νόμου και του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία έστω αν αυτά τηρούνται σε κινητά φύλλα ή σε ηλεκτρονικό μηχανογραφικό σύστημα.

Ως τέτοια βιβλία ή συστήματα καταγραφής θεωρούνται και εκείνα που παριστάνουν από ημέρα σε ημέρα τις οικονομικές γενικά πράξεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε επιχείρηση, έστω και κατά κατηγορίες τέτοιων βιβλίων (Ταμειακών, ήτοι ημερολόγιο ταμείου, μη ταμειακών, ήτοι ημερολόγιο διαφόρων πράξεων, ημερολόγιο εμπορευμάτων, ημερολόγιο αξιών κλπ.) ως και εκείνα όπου καταχωρούνται τα αναγραφόμενα περιουσιακά στοιχεία και ισολογισμοί. Τήρηση δε τέτοιων λογιστικών βιβλίων δεν αποτελεί η απλή κατ΄ αντιγραφή καταχώρηση των εγγράφων αλλά η ανάλυση της οικονομικής πράξης, η λογιστική διατύπωση αυτής και η καταχώρηση της αναλόγου εγγραφής εις το οικείο ημερολόγιο ή και μία των ενεργειών αυτών, όπου υπάρχει κατανομή της εργασίας.

1.2. Ως λογιστές επίσης θεωρούνται και:

α) οι κοστολόγοι,

β) οι προϊστάμενοι προμηθειών και διαχειρίσεων ,

γ) οι πτυχιούχοι των σχολών ΑΣΟΕ, ΑΒΣ, ΠΑΣΠΕ, ΠΟΕ και ΟΠΕ, οι οποίοι υπηρέτησαν συνολικά ως βοηθοί λογιστές επί πενταετία πριν ή μετά την κτήση του πτυχίου ή επί τριετία μετά τη λήψη αυτού και^

δ) οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογιστών των Ανωτέρων Σχολών Στελεχών Επιχειρήσεων ΚΑΤΕ, που υπηρέτησαν συνολικά επί οκταετία πριν ή μετά την λήψη του πτυχίου ή επί εξαετία μετά την λήψη του πτυχίου.

Στις πιο πάνω περιπτώσεις γ) και δ) παρέχεται στον εργοδότη η διακριτική ευχέρεια να αναθέτει στους κατά τον πιο πάνω ορισμό θεωρούμενους ως λογιστές, παράλληλα και εργασία βοηθού λογιστή.

1.3. Ως βοηθοί λογιστές θεωρούνται οι απασχολούμενοι με τις κατευθύνσεις και οδηγίες των υπευθύνων λογιστών στα λογιστήρια. Ως εργασία σε λογιστήριο νοείται και η εκτελούμενη σε τμήμα ή σε διαφορετικό χώρο που ΄συνδέεται οργανικά με το λογιστήριο για την τήρηση και ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων καθώς και την σύνταξη καταστάσεων ή άλλων εγγράφων, που έχουν ανάλυση και λογιστική διατύπωση οικονομικών πράξεων, που συνδέονται με λογιστικά βιβλία, στα οποία κατά πλήρη αντιγραφή ή περιληπτικά αυτά καταχωρούνται μετά, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο μέσο με το χέρι, χρήση ηλεκτρικής μηχανής, κάτω από τις οδηγίες υπευθύνου λογιστή, είτε εκείνοι που τηρούν διάφορα στοιχεία, που χρησιμεύουν στο λογιστήριο (τιμολόγια, διπλότυπα εισπράξεων, εξωλογιστικό ημερολόγιο, ημερήσιες καταστάσεις συναλλακτικών πράξεων κλπ.), είτε εκείνοι που απασχολούνται με την ενημέρωση καρτελών ή καταμέτρηση εμπορευμάτων, χωρίς να αποκλείεται και η ανάθεση από τον εργοδότη εκτελέσεως από αυτούς και άλλων υπαλληλικών εργασιών για συμπλήρωση του νομίμου ωραρίου.

Η απλή και μόνο καταμέτρηση εμπορευμάτων, ως και η απλή και μόνο ενημέρωση των καρτελών περί των εισαγομένων και εξαγομένων ειδών, κατά την ποσότητα και το είδος αυτών δεν προσδίδει σε εκείνον, που εκτελεί τις εργασίες αυτές μισθωτό, την ιδιότητα του βοηθού λογιστή.

2. Βασικοί μισθοί Λογιστών - βοηθών Λογιστών

2.1. Οι βασικοί μισθοί των λογιστών χωρίς πτυχίο Ανωτάτης ή Ανωτέρας Σχολής που υπάγονται στη παρούσα διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1-7-2001 όπως παρακάτω:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 185,650 189,400 555,83
2-4 197,300 201,250 590,61
4-6 207,000 211,150 619,66
6-8 214,450 218,750 641,97
8-10 224,000 228,500 670,58
10-12 230,950 235,600 691,42
12-14 239,950 244,750 718,27
14-16 245,650 250,600 735,44
16-18 252,700 257,800 756,57
18-20 260,450 265,700 779,75
20-21 263,200 268,500 787,97
21-22 264,700 270,000 792,37
22-23 267,050 272,400 799,41
23-24 269,700 275,100 807,34
24-25 272,350 277,800 815,26
25-26 274,700 280,200 822,30
26-27 277,450 283,000 830,52
27-28 280,200 285,850 838,88
28-29 282,950 288,650 847,10
29-30 284,900 290,600 852,82
30-31 285,950 291,700 856,05
31-32 288,600 294,400 863,98
32-33 291,250 297,100 871,90
33-34 294,000 299,900 880,12
34-35 296,850 302,800 888,63

2.2. Οι βασικοί μισθοί των λογιστών με πτυχίο Ανωτέρας Σχολής, ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ, που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1-7-2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 202,800 206,900 607,19
2-4 211,550 215,800 633,31
4-6 221,650 226,100 663,54
6-8 232,500 237,150 695,96
8-10 240,350 245,200 719,59
10-12 246,150 251,100 736,90
12-14 255,250 260,400 764,20
14-16 263,300 268,600 788,26
16-18 268,500 273,900 803,82
18-20 276,050 281,600 826,41
20-21 279,200 284,800 835,80
21-22 282,250 287,900 844,90
22-23 285,200 290,950 853,85
23-24 285,750 291,500 855,47
24-25 288,700 294,500 864,27
25-26 291,150 297,000 871,61
26-27 294,000 299,900 880,12
27-28 296,850 302,800 888,63
28-29 299,400 305,400 896,26
29-30 302,050 308,100 904,18
30-31 304,900 311,000 912,69
31-32 305,600 311,750 914,89
32-33 309,100 315,300 925,31
33-34 311,750 318,000 933,24
34-35 314,900 321,200 942,63

2.3. Οι βασικοί μισθοί των λογιστών με πτυχίο Ανωτάτης Σχολής, ΑΕΙ που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1-7-2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 208,900 213,100 625,39
2-4 217,900 222,300 652,38
4-6 228,200 232,800 683,20
6-8 239,100 243,900 715,77
8-10 245,650 250,600 735,44
10-12 252,350 257,400 755,39
12-14 261,550 266,800 782,98
14-16 267,450 272,800 800,59
16-18 274,800 280,300 822,60
18-20 282,750 288,450 846,52
20-21 285,200 290,950 853,85
21-22 286,650 292,400 858,11
22-23 289,700 295,500 867,20
23-24 292,650 298,550 876,16
24-25 295,200 301,150 883,79
25-26 298,050 304,050 892,30
26-27 300,600 306,650 899,93
27-28 303,900 310,000 909.76
28-29 304,800 310,900 912.40
29-30 307,250 313,400 919,74
30-31 310,100 316,350 928,39
31-32 313,050 319,350 937,20
32-33 316,200 322,550 946,59
33-34 319,000 325,400 954,95
34-35 322,150 328,600 964,34

2.4. Οι βασικοί μισθοί των βοηθών λογιστών χωρίς πτυχίο Ανωτάτης ή Ανωτέρας Σχολής που. υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1-7-2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 170,450 173,900 510,34
2-4 174,850 178,350 523,40
4-6 181,300 184,950 542,77
6-8 187,700 191,500 562,00
8-10 195,450 199,400 585,18
10-12 202,100 206,150 604,99
12-14 210,350 214,600 629,79
14-16 213,800 218,100 640,06
16-18 218,400 222,800 653,85
18-20 224,000 228,500 670,58
20-21 228,400 233,000 683,79
21-22 231,850 236,500 694,06
22-23 235,150 239,900 704,04
23-24 238,600 243,400 714,31
24-25 240,350 245,200 719,59
25-26 243,400 248,300 728,69
26-27 246,650 251,600 738,37
27-28 249,900 254,900 748,06
28-29 252,700 257,800 756,57
29-30 256,150 261,300 766,84
30-31 258,900 264,100 775,06
31-32 261,850 267,100 783,86
32-33 264,600 269,900 792,08
33-34 265,100 270,450 793,69
34-35 267,750 273,150 801,61

2.5. Οι βασικοί μισθοί των βοηθών λογιστών με πτυχίο ΚΤΕΕ, ΤΕΙ που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1-7-2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 186,800 190,550 559,21
2-4 191,600 195,450 573,59
4-6 198,300 202,300 593,69
6-8 204,750 208,850 612,91
8-10 211,450 215,700 633,02
10-12 216,550 220,900 648,28
12-14 225,150 229,700 674,10
14-16 231,750 236,400 693,76
16-18 236,250 241,000 707.26
18-20 240,350 245,200 719,59
20-21 243,300 248,200 728,39
21-22 247,050 252,000 739,55
22-23 251,750 256,800 753,63
23-24 253,800 258,900 759,79
24-25 257,800 263,000 771,83
25-26 261,150 266,400 781,80
26-27 264,100 269,400 790,61
27-28 265,200 270,550 793,98
28-29 268,500 273,900 803,82
29-30 271,950 277,400 814,09
30-31 274,700 280,200 822,30
31-32 277,650 283,250 831,25
32-33 280,400 286,050 839,47
33-34 283,500 289,200 848,72
34-35 285,300 291,050 854,15

Οι βασικοί μισθοί των βοηθών λογιστών με πτυχίο Πανεπιστημίου που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1-7-2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 190,450 194,300 570,21
2-4 195,350 199,300 584,89
4-6 202,100 206,150 604,99
6-8 209,000 213,200 625,68
8-10 215,650 220,000 645,63
10-12 220,950 225,400 661,48
12-14 229,650 234,250 687,45
14-16 236,550 241,300 708,14
16-18 241,050 245,900 721,64
18-20 245,050 250,000 733,68
20-21 248,100 253,100 742,77
21-22 252,050 257,100 754,51
22-23 256,750 261,900 768,60
23-24 258,900 264,100 775,06
24-25 262,900 268,200 787,09
25-26 266,250 271,600 797.07
26-27 269,300 274,700 806,16
27-28 270,750 276,200 810,56
28-29 273,800 279,300 819,66
29-30 277,450 283,000 830,52
30-31 280,200 285,850 838,88
31-32 283,400 289,100 848,42
32-33 285,950 291,700 856,05
33-34 289,200 295,000 865,74
34-35 290,950 296,800 871,02

3. Επιδόματα

Οι βασικοί μισθοί των λογιστών και βοηθών λογιστών όλων των παραπάνω κατηγοριών προσαυξάνονται με τα παρακάτω επιδόματα .

3.1. Διαχειριστικών λαθών

­Όσοι από τους λογιστές και βοηθούς λογιστών απασχολούνται και ως ταμίες (εισπράξεις, πληρωμές χρηματικών ποσών) δικαιούνται επιδόματος διαχειριστικών λαθών.

Το επίδομα αυτό ορίζεται:

α) Για τους λογιστές πτυχιούχους και μη πτυχιούχους δρχ. 4.800 από 1-1-2001 και δρχ. 4.900 από 1-7-2001.

β) Για τους βοηθούς λογιστών πτυχιούχους και μη δρχ. 4.490 από 1-1-2001 και δρχ. 4.580 από 1-7-2001.

3.2. Τέκνων 5% για κάθε τέκνο.

Στους έγγαμους λογιστές και βοηθούς χορηγείται επίδομα τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο υπολογιζόμενο επί των πιο πάνω καθοριζομένων βασικών μισθών.

Το επίδομα τέκνων χορηγείται και στις εργαζόμενες που είναι διαζευγμένες ή τελούν σε κατάσταση χηρείας. Επί πλέον το επίδομα αυτό χορηγείται και στις άγαμες μητέρες καθώς και στις έγγαμες έστω και αν ο σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν εργάζεται στον ίδιο εργοδότη.

Στην περίπτωση που η εργαζόμενη για τον ανωτέρω λόγο δεν λαμβάνει το επίδομα τέκνων από τον εργοδότη, θα λαμβάνει αυτό από τον ΔΛΟΕΜ επειδή θεωρείται ότι η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει το επίδομα τέκνων για την πιο πάνω κατηγορία μισθωτών γυναικών.

Το επίδομα τέκνων χορηγείται μέχρι συμπληρώσεως του 20ού έτους υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είναι άγαμα και δεν εργάζονται.

Αν τα τέκνα σπουδάζουν σε Ανώτατες ή Ανώτερες Σχολές, η χορήγηση παρατείνεται μέχρι συμπληρώσεως του 25ου έτους της ηλικίας τους.

Με την επιφύλαξη εφαρμογής των διατάξεων περί ΔΛΟΕΜ, παρέχεται στον εργαζόμενο δικαίωμα εντός 15νθημέρου από την πρόσληψη ή επέλευση του γεγονότος (γέννησης παιδιού) να γνωστοποιήσει γραπτώς στον εργοδότη ότι επιλέγει την καταβολή του σ΄ αυτόν του επιδόματος τέκνων διαζευκτικά είτε από τον εργοδότη είτε από τον ΔΛΟΕΜ.

3.3. Γάμου σε ποσοστό 10% .

3.4. Νοσοκομειακό σε ποσοστό 20%

3.5. Ισολογισμού

Στους λογιστές και βοηθούς λογιστών που απασχολούνται ευθέως και, αμέσως με την σύνταξη του Ισολογισμού, χορηγείται κάθε χρόνο και μέσα σ΄ ένα μήνα από τη σύνταξη του Ισολογισμού, επίδομα ίσο με το μισό ενός βασικού μηνιαίου μισθού. Ειδικότερα, εάν οι εργοδότες απασχολούν συνολικά λογιστές και βοηθούς λογιστών άνω των πέντε (5) ατόμων, το πιο πάνω επίδομα καταβάλλεται στο σύνολο των λογιστών και βοηθών λογιστών.

3.6. Προϊσταμένου λογιστηρίου

Προϊστάμενος λογιστηρίου, ο οποίος έχει την ευθύνη του λογιστικού συστήματος ολόκληρης της επιχειρήσεως, που απασχολεί τρεις λογιστές ή βοηθούς λογιστές και άνω, συμπεριλαμβανομένου και του Προϊσταμένου, δικαιούται προσαύξησης σε ποσοστό 10% υπολογιζόμενο επί των καθοριζομένων βασικών μισθών.

3.7. Ειδικό επίδομα

Στους λογιστές πτυχιούχους και μη που απασχολούνται σε Κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές, νευροψυχιατρικές και αντικαρκινικές κλινικές, σανατόρια και ινστιτούτα ή τέτοιας φύσεως τμήματα γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ. 9.590 από 1-1-2001 και σε δρχ,9.790 από-1-7-2001

Στους βοηθούς λογιστές χορηγείται αντίστοιχο επίδομα σε δρχ.8.060 από 1-1-2001 και δρχ. 8.230 από 1-7-2001.

Στους λογιστές και βοηθούς λογιστών οι οποίοι για την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν Η/Υ, προσωπικό υπολογιστή ή τερματικό, απασχολούμενοι μπροστά σε οθόνες οπτικής απεικονίσεως (VDUΙ), συνολικά 4 ώρες και πάνω την ημέρα, χορηγείται επίδομα οθόνης που ορίζεται από 1-1-2001 σε δρχ.8.60 και από 1-7-2001 σε δρχ. 8.230.

3.8. Ως προϋπηρεσία των λογιστών θεωρείται η διανυθείσα σ΄ οποιονδήποτε εργοδότη φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και η άσκηση του επαγγέλματος σε δικό τους λογιστικό γραφείο που λειτουργούσε επίσημα, (λογιστή και βοηθού λογιστή ως ενιαίο θεωρούμενο). Για τους βοηθούς λογιστές προσμετρείται κάθε προϋπηρεσία διανυθείσα σε συναφή και ομότιμα καθήκοντα. Προϋπηρεσία βοηθού λογιστή ως υπαλλήλου γραφείου που προσμετρήθηκε για τον υπολογισμό του μισθού βοηθού λογιστή θα προσμετρείται για τον υπολογισμό του μισθού του λογιστή, εάν ο μισθωτός αποκτήσει την ιδιότητα του λογιστή.

3.9. `Αδεια γάμου

Στους λογιστές και βοηθούς λογιστές χορηγείται σε περίπτωση γάμου άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών, η οποία δεν συμψηφίζεται με την άδεια αναψυχής που προβλέπεται από τις διατάξεις του Α.Ν. 539/45.

2. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

(Δηλαδή γραφείς, γραμματείς, δακτυλογράφοι, τηλεφωνητές, αποθηκάριοι, βιβλιοθηκάριοι, μεταφραστές, βοηθοί φαρμακείων, καθώς και όσοι προσφέρουν γενικώς υπηρεσίες γραφείου), καθώς και οι διαιτολόγοι.

1. Βασικοί μισθοί υπαλλήλων γραφείων

1.1. Οι βασικοί μισθοί των υπαλλήλων γραφείου χωρίς πτυχίο Ανωτέρας ή Ανωτάτης Σχολής που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1-7-2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 175,850 179,400 526,49
2-4 178,950 182,550 535,73
4-6 185,250 189,000 554,66
6-8 190,550 194,400 570,51
8-10 197,400 201,350 590,90
10-12 203,400 207,500 608,95
12-14 209,950 214,150 628,47
14-16 212,300 216,550 635,51
16-18 218,500 222,900 654,15
18-20 224,650 229,150 672,49
20-21 230,550 235,200 690,24
21-22 235,950 240,700 706,38
22-23 240,350 245,200 719,59
23-24 243,500 248,400 728,98
24-25 248,600 253,600 744,24
25-26 253,300 258,400 758,33
26-27 258,200 263,400 773,00
27-28 262,900 268,200 787,09
28-29 265,000 270,300 793,25
29-30 269,600 275,000 807,04
30-31 273,800 279,300 819,66
31-32 278,300 283,900 833,16
32-33 282,350 288,000 845,19
33-34 285,850 291,600 855,76
34-35 288,500 294,300 863,68

1.2. Οι βασικοί μισθοί των υπαλλήλων Γραφείου με πτυχίο Ανωτάτης Σχολής ΑΕΙ που υπάγονται στην παρούσα διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1-7-2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 184,650 188,400 552,90
2-4 187,900 191,700 562,58
4-6 194,550 198,450 582,39
6-8 200,100 204,150 599,12
8-10 207,300 211,450 620,54
10-12 213,600 217,900 639,47
12-14 220,450 224,900 660,01
14-16 222,950 227,400 667,35
16-18 229,450 234,050 686,87
18-20 235,900 240,650 706,24
20-21 242,100 247,000 724,87
21-22 247,750 252,750 741,75
22-23 252,400 257,500 755,69
23-24 255,700 260,850 765,52
24-25 261,050 266,300 781,51
25-26 266,000 271,350 796,33
26-27 271,150 276,600 811,74
27-28 276,050 281,650 826,56
28-29 278,250 283,850 833,02
29-30 283,100 288,750 847,40
30-31 287,500 293,300 860,75
31-32 292,250 298,100 874,83
32-33 296,500 302,400 887,45
33-34 300,150 306,200 898,61
34-35 302,950 309,050 906,97

2. Επιδόματα

Στους μισθωτούς των κατηγοριών αυτών χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται επί των βασικών τους μισθών όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας στους παραπάνω πίνακες.

2.1. Γάμου σε ποσοστό 10%

2.2 Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο.

2.3. Διαχειριστικών λαθών

Στους ταμίες και εισπράκτορες χρημάτων που έχουν ως αποκλειστική και μόνη απασχόληση την είσπραξη και πληρωμή καθώς και την τήρηση των απαραιτήτων βιβλίων του ταμείου, είτε μόνοι τους είτε από κοινού με άλλους ταμίες, παρέχεται επίδομα λαθών που ορίζεται σε δρχ. , 4.590 από 1.1.2001 και σε δρχ. 4.690 από 17-2001

2.4. Οθόνης

Στο διοικητικό προσωπικό του παρόντος κεφαλαίου που για την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν Η/Υ, προσωπικό υπολογιστή ή τερματικό, απασχολούμενοι μπροστά σε οθόνη οπτικής απεικονίσεως (VDU) συνολικά 4 ώρες και πάνω την ημέρα, χορηγείται επίδομα οθόνης που ορίζεται από 1-1-2001σε δρχ.9.080 και από 1.7/2-2001 σε δρχ, 9.270.

2.5. Νοσοκομειακό σε ποσοστό 20%

Ο καθορισμός του βασικού μηνιαίου μισθού των υπαλλήλων γραφείου γίνεται με βάση την πραγματική υπηρεσία στην επιχείρηση, στην οποία προσμετρείται και αυτή πού διανύθηκε και σε οποιοδήποτε άλλο εργοδότη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, σε συναφή ή ομότιμα καθήκοντα.

3. ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ μηχανημάτων , χειριστές αξονικών τομογράφων, εμφανιστές πλακών (με υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη μικρότερη από 5 έτη ).

1. Οι βασικοί μισθοί των χειριστών ακτινολογικών μηχανημάτων κλπ που υπάγονται στην παρούσα παρ. διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 137,950 140,750 413,06
2-4 142,500 145,350 426,56
4-6 145,900 148,850 436,83
6-8 150,050 153,100 449,30
8-10 154,750 157,850 463,24
10-12 160,650 163,900 481,00
12-14 167,000 170,350 499,93
14-16 173,200 176,700 518,56
16-18 176,600 180,150 528,69
18-20 182,600 186,300 546,74
20-21 186,800 190,550 559,21
21-22 190,650 194,500 570,80
22-23 194,450 198,350 582,10
23-24 198,200 202,200 593,40
24-25 200,750 204,800 601,03
25-26 203,400 207,500 608,95
26-27 206,800 210,950 619,08
27-28 210,250 214,500 629,49
28-29 213,700 218,000 639,77
29-30 216,900 221,250 649,30
30-35 220,250 224,700 659,43

2. Οι βασικοί μισθοί των χειριστών ακτινολογικών μηχανημάτων κλπ. που έχουν συμπληρώσει 5ετία στον ίδιο εργοδότη, που υπάγονται στην παρούσα διαμορφώνονται από 1 1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
5-6 150,900 153,950 451,80
6-8 155,150 158,300 464,56
8-10 159,950 163,150 478,80
10-12 166,000 169,350 496,99
12-14 172,300 175,750 515,77
14-16 176,100 179,650 527,22
16-18 182,100 185,750 545,12
18-20 188,000 191,800 562,88
20-21 192,100 195,950 575,06
21-22 195,750 199,700 586,06
22-23 199,650 203,650 597,65
23-24 201,350 205,400 602,79
24-25 205,150 209,300 614,23
25-26 208,800 213,000 625,09
26-27 212,200 216,450 635,22
27-28 215,550 219,900 645,34
28-29 219,000 223,400 655,61
29-30 221,650 226,100 663,54
30-35 223,900 228,400 670,29

3. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στους μισθωτούς της κατηγορίας αυτής χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στους βασικούς τους μισθούς όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας τους σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες.

α) Γάμου σε ποσοστό 10%.

β)Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάβε τέκνο,

γ) Επικίνδυνης εργασίας σε ποσοστό 35%.

δ) Ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 18%.

ε) Νοσοκομειακό σε ποσοστό 20%

4. ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ

α) Σε όλους τους μισθωτούς της κατηγορίας αυτής χορηγείται από ένα γεύμα την ημέρα, εφ΄ όσον στις κλινικές στις οποίες απασχολούνται παρασκευάζεται για τις ανάγκες της επιχειρήσεως φαγητό. Παρέχεται όμως η ευχέρεια στους μισθωτούς, με έγγραφη δήλωση τους στην επιχείρηση να παίρνουν το ανωτέρω γεύμα σε χρήμα, που αποτιμάται για την περίπτωση αυτή σε δραχμές 200 την ημέρα.

β) Οι βασικοί μισθοί που καθορίζονται στους παραπάνω πίνακες αντιστοιχούν σε έξι (6) ώρες ημερησίως κατά την χειμερινή περίοδο και σε πέντε (5) και 30 λεπτά ημερησίως κατά τη θερινή περίοδο για εργασία πέντε (5) ημερών εβδομαδιαίως. Ως θερινή περίοδος θεωρείται το από 15 Μαΐου μέχρι 15 Οκτωβρίου και ως χειμερινή περίοδος, το από 16 Οκτωβρίου μέχρι 14 Μαΐου χρονικό διάστημα.

γ) Στολή εργασίας.

Χορηγείται κάθε χρόνο μία στολή εργασίας που ανήκει στην κυριότητα του εργοδότη.

δ) Οι γυναίκες μισθωτοί της κατηγορίας αυτής που περιέρχονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και από της υποβολής εκ μέρους τους σχετικής ιατρικής βεβαιώσεως, πρέπει να απασχολούνται σε παρεμφερείς μόνο με το κύριο έργο τους εργασίες και οπωσδήποτε όχι σε εργασίες που επηρεάζουν την κατάσταση τους (ακτινοσκοπήσεις-εμφανίσεις).

ε) Απαγορεύεται η απασχόληση των ,εν λόγω μισθωτών σε εργασίες που δεν περιέχονται στα κύρια καθήκοντα τους ιδίως δε η καθαριότητα των χώρων εργασίας, των ασθενών καθώς και η εκτέλεση νοσηλευτικών καθηκόντων (ενέσεις, βαριούχοι υποκλυσμοί, κλπ.) στ) Για την ένταξη των ανωτέρω μισθωτών .στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια υπολογίζεται κάθε προϋπηρεσία τους σε καθήκοντα χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος και εμφανιστή, σε οποιονδήποτε εργοδότη ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, φυσικό ή Νομικό πρόσωπο.

ζ) Στους εργαζόμενους που εμπίπτουν στην διάταξη του άρθρου 13 παράγρ.3 του ΝΔ 4111/60 χορηγείται και καταβάλλεται ότι προβλέπεται από τη διάταξη αυτή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ, Βοηθοί Εργαστηρίων

α) Παρασκευαστές και βοηθοί εργαστηρίων, εργαζόμενοι σε Εργαστήρια ισοτόπων, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, συντηρητές πειραματόζωων, εργαστήρια μικροβιολογίας, παθολογοανατομίας, κυτταρολογίας, αιματολογίας, αιμοδοσίας, καρδιολογίας, ενδοκρινολογίας, Μ.Τ.Ν. και χειριστές ηλεκτροεγκεφαλογραφικών μηχανημάτων, ηλεκτροκαρδιογράφων.

1. Βασικοί μισθοί

1. Οι βασικοί μισθοί των παρασκευαστών κλπ. που υπάγονται στην παρούσα παρ. διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340.750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 156,800 159,950 469,41
2-4 158,000 161,200 473,07
4-6 160,450 163,700 480,41
6-8 165,350 168,700 495,08
8-10 170,850 174,300 511,52
10-12 176,900 180,450 529,57
12-14 185,050 188,800 554,07
14-16 192,500 196,350 576,23
16-18 196,800 200,750 589,14
18-20 199,550 203,550 597,36
20-21 204,150 208,250 611,15
21-22 208,700 212,900 624,80
22-23 212,900 217,200 637,42
23-24 217,200 221,550 650,18
24-25 221,050 225,500 661,78
25-26 225,150 229,700 674,10
26-27 227,100 231,650 679,82
27-28 230,450 235,100 689,95
28-29 234,300 239,000 701,39
29-30 237,700 242,500 711,67
30-35 241,450 246,300 722,82

2. Επιδόματα

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα εξής επιδόματα, υπολογιζόμενα σε ποσοστό επί του βασικού τους μισθού ως εξής:

α) Γάμου σε ποσοστό 10%

β) Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάβε τέκνο.

γ) Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

δ) Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 30% σε όσους εργάζονται σε εργαστήρια ισοτόπων ή ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και .σε ποσοστό 25% στους λοιπούς.

Ειδικότερα στους παρασκευαστές και βοηθούς εργαστηρίων που εργάζονται σε μικτά εργαστήρια και ασχολούνται με εντολή του εργοδότη τους τόσο σε εξετάσεις μικροβιολογικές, παθολογοανατομίας κλπ , όσο και σε εξετάσεις βιοχημείας και ιστοχημείας παθολογοανατομικών εργαστηρίων χορηγείται το επίδομα αυτό σε ποσοστό 50% .όπως ήδη χορηγείται στους εργαζομένους στα αμιγή εργαστήρια βιοχημείας και ιστοχημείας.;

ε). Επίδομα σπουδών

Στους παρασκευαστές, πτυχιούχους ανωτάτων σχολών χημείας, βιολογίας, χημικών μηχανικών, που απασχολούνται σαν τέτοιοι, χορηγείται επίδομα σπουδών, σε ποσοστό 18%, ενώ στους αντίστοιχους των Ανωτέρων Σχολών (ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ κλπ), χορηγείται επίδομα σπουδών σε ποσοστό 15% .

στ) Οθόνης

Σε κάθε εργαζόμενο, της κατηγορίας αυτής που για την εκτέλεση της εργασίας του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τερματικό, χορηγείται το επίδομα οθόνης, που προβλέπεται για το διοικητικό προσωπικό, εφόσον απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής απεικόνισης (VDE) συνολικά τέσσερις (4) και πάνω ώρες την ημέρα .

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ

α) Στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα παράγραφος χορηγείται από ένα γεύμα την ημέρα, εφ΄ όσον στις κλινικές στις οποίες απασχολούνται παρασκευάζεται για τις ανάγκες της επιχείρησης φαγητό. Παρέχεται όμως η ευχέρεια στους μισθωτούς, με έγγραφη δήλωση τους στην επιχείρηση να παίρνουν το ανωτέρω γεύμα σε χρήμα, που για την περίπτωση αυτή αποτιμάται σε δραχμές 200 την ημέρα.

β) Οι μισθοί που καθορίζονται με την παρούσα αντιστοιχούν σε πέντε (5) ώρες και 30 λεπτά της ώρας (5.30) κατά την θερινή περίοδο και σε έξι (6) κατά τη χειμερινή περίοδο κάθε ημέρα για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Ως θερινή περίοδος θεωρείται το από 15.5 μέχρι 15.10 και ως χειμερινή περίοδος, το από 16.10 μέχρι 14.5 χρονικό διάστημα κάθε έτους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ και βοηθοί τμημάτων βιοχημείας και ιστοχημείας παθολογοανατομικών εργαστηρίων.

1 Βασικοί μισθοί

1.1 Οι βασικοί μισθοί των παρασκευαστών κλπ. της παρ. αυτής διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-2 139,350 142,150 417,17
2-4 140,250 143,100 419,96
4-6 142,600 145,500 427,00
6-8 147,100 150,050 440,35
8-10 152,100 155,150 455,32
10-12 157,600 160,800 471,90
12-14 164,750 168,050 493,18
14-16 171,500 174,950 513,43
16-18 175,150 178,700 524,43
18-20 177,900 181,500 532,65
20-21 185,250 189,000 554,66
21-22 186,300 190,050 557,74
22-23 190,150 194,000 569,33
23-24 194,150 198,050 581,22
24-25 197,700 201,700 591,93
25-26 201,150 205,200 602,20
26-27 203,300 207,400 608,66
27-28 206,250 210,400 617,46
28-29 209,850 214,050 628,17
29-30 213,100 217,400 638,00
30-35 216,250 220,600 647,40

2. Επιδόματα

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα εξής επιδόματα, υπολογιζόμενα σε

ποσοστό επί του βασικού τους μισθού:

α) Γάμου σε ποσοστό 10%

β) Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο .

γ) Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

δ) Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε ποσοστό 50% .

ε) Επίδομα σπουδών

Στους παρασκευαστές, πτυχιούχους ανωτάτων σχολών χημείας, βιολογίας, χημικών μηχανικών, που απασχολούνται σαν τέτοιοι, χορηγείται επίδομα σπουδών, σε ποσοστό 18%, ενώ στους αντίστοιχους των Ανωτέρων Σχολών (ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ κλπ), χορηγείται επίδομα σπουδών σε ποσοστό 15%.

στ) Οθόνης

Σε κάθε εργαζόμενο της κατηγορίας αυτής , που για την εκτέλεση της εργασίας του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τερματικό, χορηγείται το επίδομα οθόνης, που προβλέπεται για το διοικητικό προσωπικό, εφόσον απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής απεικόνισης (VDE) συνολικά τέσσερις (4) και πάνω ώρες την ημέρα.

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ

α) Στους μισθωτούς αυτής της κατηγορίας που αφορά η παρούσα παράγραφος χορηγείται ένα γεύμα την ημέρα, εφ΄ όσον στις -κλινικές στις οποίες απασχολούνται παρασκευάζεται για τις ανάγκες της επιχείρησης φαγητό. Παρέχεται όμως η ευχέρεια στους μισθωτούς, με έγγραφη δήλωση τους στην επιχείρηση να παίρνουν το ανωτέρω γεύμα σε χρήμα, που αποτιμάται για την περίπτωση αυτή σε δραχμές 200 την ημέρα.

β) Οι μισθοί που καθορίζονται αντιστοιχούν σε πέντε (5) ώρες και 30 λεπτά της ώρας (5.30) κατά την θερινή περίοδο και σε έξι (6) κατά τη χειμερινή περίοδο κάθε ημέρα για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Ως θερινή περίοδος θεωρείται το από 15.5 μέχρι 15.10 και ως χειμερινή περίοδος, το από 16.10 μέχρι 14.5 χρονικό διάστημα κάθε έτους.

γ) Για τον καθορισμό των κατωτάτων ορίων βασικών μισθών λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία που διανύθηκε σε οποιοδήποτε εργοδότησε εργασίες που καλύπτονται από τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων.

Η προϋπηρεσία που διανύθηκε με΄ την ειδικότητα του ή της νοσοκόμου σε νοσηλευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, σανατόρια και κλινικές, θεωρείται ομοειδής με αυτή των υποκειμένων στην παρούσα και λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των βασικών τους μισθών με βάση την προϋπηρεσία αυτή.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

·α. Αρχιμάγειροι

1. Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 190,550 194,400 570,51
3-6 200,150 204,200 599,27
6-9 212,200 216,450 635,22
9-12 222,800 227,300 667,06
12-15 230,450 235,100 689,95
15-18 239,850 244,650 717,98
18-35 248,000 253,000 742,48

2. Επιδόματα

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα εξής επιδόματα υπολογιζόμενα στους βασικούς μισθούς όπως ισχύουν κάθε φορά:

2.1. Νοσοκομειακά, σε ποσοστό 20%.

2.2. Ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 10%

2.3 Ειδικό επίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές, αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ. 5.000 από 1.1.2001 και σε 5.100 οπό 1-7-2001.

2.4.Γάμου σε ποσοστό 10%

2.5 Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο.

β. Μάγειροι

Βασικοί μισθοί

1. Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 181,800 185,450 544,24
3-6 194,250 198,150 581,51
6-9 202,900 207,000 607,48
9-12 213,900 218,200 640,35
12-15 223,700 228,200 669,70
15-18 230,750 235,400 690,83
18-35 239,500 244,300 716,95

2. Επιδόματα

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στους βασικούς τους μισθούς όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και προϋπηρεσίας :

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2. Ανθυγιεινής εργασίας, σε ποσοστό 10%.

2.3Ειδικό Επίδομα.

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές , αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ.4.700 από 1-1-2001 και σε δρχ. 4.800 από 1-7-2001.

2.4. Γάμου σε ποσοστό 10%.

2.5. Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάβε τεκνό .

γ. Βοηθοί Μαγείρων

1 Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣIΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340,750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 156,900 160,050 469,70
3-6 168,200 171,600 503,60
6-9 179,250 182,850 536,61
9-12 189,450 193,250 567,13
12-15 199,350 203,350 596,77
15-18 205,550 209,700 615,41
18-35 214,450 218,750 641,97

2. Επιδόματα

Στους μισθωτούς αυτής της κατηγορίας χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στον βασικό μηνιαίο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας τους :

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2. Ανθυγιεινής εργασίας, σε ποσοστό 10%.

2.3Ειδικό Επίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές, αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενκιών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ.3.980 από 1-1-2001 σε δρχ.4.060 από 1-7-2001.

2.4Γάμου σε ποσοστό 10%.

2.5Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο.

δ. ΛΑΝΤΖΕΡΗΔΕΣ - ράπτες-τριες - κουρείς - ταξινόμοι:.

1. Βασικοί μισβοί

Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1-1-2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340.750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 161,200 164,450 482,61
3-6 172,700 176,200 517,09
6-9 183,950 187,650 550,70
9-12 194,350 198,250 581,80
12-15 201,150 205,200 602,20
15-18 210,650 214,900 630,67
18-35 219,300 223,700 656,49

2. Επιδόματα

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στους βασικούς τους μισθούς όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας :

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2. Ανθυγιεινής εργασίας, σε ποσοστό 10%.

2.3. Ειδικό Επίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές, αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ.4.080 από 1-1-2001 και σε δρχ.4.170 από 1.7.2001

2.4 Γάμου σε ποσοστό 10%.

2.5Τέκνων, σε ποσοστό 5%για κάβε τέκνο.

ε.ΘΥΡΩΡΟΙ, κλητήρες, οδηγοί ανελκυστήρων, φύλακες, νυκτοφύλακες.

1. Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340.750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 156,800 159,950 469,41
3-6 167,200 170,550 500,51
6-9 177,500 181,050 531,33
9-12 187,300 191,050 560,67
12-15 194,050 197,950 580,92
15-18 202,800 206,900 607,19
18-35 210,650 214,900 630,67

2. Επιδόματα

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στον βασικούς μισθούς όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και προϋπηρεσίας :

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2Ανθυγιεινής εργασίας, σε ποσοστό 20%, Στο ποσοστό 20% συμψηφίζεται το τυχόν χορηγούμενο στους μισθωτούς αυτής της κατηγορίας από άλλη αιτία επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

2.3Ειδικό Επίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές , αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ.4.190 από 1-1-2001 και σε δρχ,4.280 από 1-7-2001.

2.4. Γάμου σε ποσοστό 10%

2.6 Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο,

Στ.ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, τραπεζοκόμοι, ιματιοφύλακες, βαλαμηπόλοι, πλύντες, κλιβανιστές σιδερώτριες.

1. Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340.750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 151,400 154,450 453,26
3-6 162,000 165,250 484,96
6-9 172,400 175,850 516,07
9-12 182,000 185,650 544,83
12-15 188,400 192,200 564,05
15-18 197,300 201,250 590,61
18-35 205,250 209,400 614,53

2. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στους παραπάνω μισθωτούς, χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που; υπολογίζονται στον βασικό τους μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας:

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2. Ανθυγιεινής εργασίας και ειδικών συνθηκών σε ποσοστό 20%, εκτός από τους θαλαμηπόλους στους οποίους το επίδομα αυτό ορίζεται σε ποσοστό 10%. Στο ποσοστό αυτό (20%) συμψηφίζεται το τυχόν χορηγούμενο στους μισθωτούς αυτής της κατηγορίας από άλλη αιτία επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Ειδικό Επίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές, αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ.4.080 από 1.1.2001 και σε δρχ 4.170. από 1.7.2001

2.4. Γάμου σε ποσοστό 10%

2.5. Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο ·

Οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα του κλιβανιστή ή αποστειρωτή, από της ισχύος

της παρούσας, υπάγονται μισθολογικά, στην κατηγορία των καθαριστριών, τραπεζοκόμων, ιματιοφυλάκων κλπ και λαμβάνουν τους βασικούς μισθούς και λοιπές παροχές και επιδόματα, που προβλέπονται από τις συλλογικές ρυθμίσεις για την κατηγορία αυτή.

ζ. ΤΕΧΝΙΤΕΣ υδραυλικοί και εργαζόμενοι σε καλοριφέρ.

1. Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από Ί.7.2001 ως εξής:

ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340.750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 197,200 201,150 590,32
3-6 210,550 214,800 630,37
6-9 220,150 224,600 659,13
9-12 231,850 236,500 694,06
12-15 241,150 246,000 721,94
15-18 250,250 255,300 749,23
18-35 259,600 264,800 777,11

1 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στους βασικούς τους μισθούς όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας :

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2. ΕιδικόΕπίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιστρικές, αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ.4.800 από 1.1.2001 και σε δρχ. 4.960 από1.7.2001

2.3. Γάμου σε ποσοστό 10%

2.3 Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάβε τέκνο.

η. ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ συντηρητές, εργατοτεχνίτες οικοδόμοι (αμμοκονιαστές,κτίστες, ελαιοχρωματιστές κλπ).

1. Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/20001 340.750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 194,750 198,650 582,98
3-6 208,300 212,500 623,62
6-9 217,800 222,200 652,09
9-12 229,650 234,250 687,45
12-15 240,450 245,300 719,88
15-18 247,700 252,700 741,60
18-35 257,250 262,400 770,07

2. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στους βασικούς τους μισθούς όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και προϋπηρεσίας :

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2. Ειδικό Επίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυματιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές, αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχ. 4.700 από 1.1.2001 και σε δρχ.4.800 από 1.7.2001.

2.3. Γάμου σε ποσοστό 10%

2.4. Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο.

θ. ΒΟΗΘΟΙ των ανωτέρω ειδικοτήτων (ξυλουργών, αμμοκονιαστών, κτιστών, ελαιοχρωματιστών κλπ.).

1. Βασικοί μισθοί

Οι βασικοί μισθοί των παραπάνω μισθωτών διαμορφώνονται από 1.1.2001 και από 1.7.2001 ως εξής:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠ/ΣΙΑΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣEURO
  1/1/2001 1/7/2001 340.750
  30/6/2001 31/12/2001  
0-3 190,150 194,000 569,33
3-6 203,400 207,500 608,95
6-9 212,700 217,000 636,83
9-12 224,550 229,050 672,19
12-15 235,350 240,100 704,62
15-18 242,700 247,600 726,63
18-35 252,150 257,200 754,81

2. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα που υπολογίζονται στους βασικούς τους μισθούς όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και προϋπηρεσίας :

2.1. Νοσοκομειακό, σε ποσοστό 20%.

2.2Ειδικό Επίδομα

Σε όσους απασχολούνται σε κλινικές λοιμωδών νόσων, φυμστιολογικές κλινικές, Νευροψυχιατρικές , αντικαρκινικές κλινικές ή αντίστοιχα τμήματα Γενικών κλινικών, χορηγείται ειδικό επίδομα που ορίζεται σε δρχμ.4.590 από 1.1.2001 και σε δρχμ. 4.690 από 1.7.2001

2.3. Γάμου σε ποσοστό 10%

2.4 Τέκνων σε ποσοστό 5% για κάθε τέκνο .

`Αρθρο 3ο. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

΄΄Οι παρακάτω όροι εργασίας ισχύουν για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων εφόσον στις επί μέρους παραπάνω ειδικότητες δεν ορίζεται διαφορετικά.

1)Το επίδομα τέκνων που χορηγείται στους υπαγόμενους στην ΣΣΕ αυτή μισθωτούς χορηγείται για κάθε τέκνο απεριορίστως αριθμού και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το επίδομα αυτό χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον τα τέκνα δεν εργάζονται, συντηρούνται από τον εργαζόμενο ή την εργαζομένη και είναι άγαμα.

Όταν τα τέκνα σπουδάζουν σε μεταλυκειακές αναγνωρισμένες σχολές, που λειτουργούν με άδεια Κρατικής Αρχής, το επίδομα αυτό εξακολουθεί να χορηγείται μέχρι συμπληρώσεως του 24ου έτους της ηλικίας τους. Προκειμένου για τέκνα ανίκανα για κάθε εργασία, το επίδομα αυτό παρατείνεται για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα, με βάση βεβαίωση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ.

Το επίδομα αυτό παρέχεται και στους εργαζομένους που τελούν σε χηρεία ή σε διάζευξη, ή σε διάσταση εάν και εφ΄ όσον για τη δεύτερη και τρίτη περίπτωση έχουν την επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση, και δεν λαμβάνουν διατροφή ή σύνταξη παρ΄ οιουδήποτε Ταμείου Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου.

Δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος (γάμου και τέκνων) είναι και οι δύο σύζυγοι στους οποίους καταβάλλεται ολόκληρο.

2) Για τυχόν εργαζόμενους με ειδικότητα που δεν αναφέρεται παραπάνω, θα εφαρμόζονται οι οικείες κλαδικές, ή ομοιοεπαγγελματικές ρυθμίσεις, εφ΄ όσον από αυτές θα δεσμεύεται και ο υπόχρεος εργοδότης ή άλλως από της κηρύξεως τους ως υποχρεωτικών κατά το άρθρο 11 του Ν. 1876/90.

3) Στους εργαζόμενους που υπάγονται στην παρούσα και εργάζονται μονίμως σε .) χώρους εξ ολοκλήρου υπό την επιφάνεια της γης, χορηγείται ειδικό επίδομα χώρου, από δρχ.4.440 από 1.1.2001 και από δρχμ 4.530 από 1.7.2001

4) Το παραπάνω για κάθε ειδικότητα εργαζομένων αναφερόμενο επίδομα γάμου, χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις και στα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 20 του Ν. 1849/89.

5) Για όλο το προσωπικό που υπάγεται στην παρούσα ισχύει η 5θήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Οι ημέρες εβδομαδιαίας αναπαύσεως των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες δύο φορές κάθε τέσσερις εβδομάδες και μία τουλάχιστον Κυριακή κάθε τέσσερις εβδομάδες. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που ισχύουν δεν θίγονται με την παρούσα

6)Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα ορίζεται σε 40 ώρες εκτός εάν προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όπως π.χ. για τους παρασκευαστές και βοηθούς εργαστηρίων που εργάζονται σε εργαστήρια ισοτόπων κλπ., χειριστές ηλεκτροεγκεφαλογραφικών μηχανημάτων κλπ., παρασκευαστές και βοηθοί τμημάτων βιοχημείας κλπ., χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων κλπ.. που προβλέπεται ημερήσιο ωράριο πέντε ώρες κατά τη θερινή περίοδο και πέντε ώρες και 30 λεπτά κατά τη χειμερινή περίοδο.

7)Σε όλο το προσωπικό πλήρους απασχόλησης θα πρέπει να εξασφαλίζεται συνολικά, ανεξάρτητα από τις μηνιαίες βασικές αποδοχές που έχουν καθορισθεί με την παρούσα, το 26πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος βασικού ημερομισθίου ανειδικεύτου εργάτη, με τις προϋποθέσεις ηλικίας και προϋπηρεσίας της εκάστοτε ισχυούσης Γενικής Εθνικής Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας.

8) Προϋπηρεσία. Ο καθορισμός του βασικού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα και ή ένταξη τους στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια γίνεται με βάση την υπηρεσία και την πραγματική εργασία που έχουν στις επιχειρήσεις που εργάζονται, προσαυξανόμενη και με την πραγματική υπηρεσία σε όμοια καθήκοντα σε οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική επιχείρηση, Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, εκτός εάν παραπάνω ορίζεται διαφορετικά.

Όμως για τον καθορισμό του βασικού μηνιαίου μισθού δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία συνταξιούχου, η οποία προσμετρήθηκε για τη χορήγηση σύνταξης.

Η υπηρεσία και προϋπηρεσία σε καθήκοντα της ειδικότητας του εργαζομένου λαμβάνεται υπόψη με την προσκόμιση από τους εργαζομένους των σχετικών πιστοποιητικών (βεβαιώσεις προηγουμένων εργοδοτών ή ασφαλιστικά βιβλιάρια) μέσα σε δύο μήνες από της προσλήψεως. Αν τα παραπάνω πιστοποιητικά προσκομισθούν αργότερα, δηλαδή μετά το δίμηνο από της προσλήψεως, τα επιδόματα αυτά θα χορηγηθούν από της ημέρας της καταθέσεως των πιστοποιητικών προϋπηρεσίας στον εργοδότη.

9. Προσαυξήσεις Κυριακής και νυκτερινής εργασίας

Οι διατάξεις των 18310/46, 8900/46 και 25825/54 Υπουργικών Αποφάσεων, για χορήγηση προσαυξήσεως λόγω νυκτερινής εργασίας και εργασίας κατά Κυριακές και εξαιρετέες γιορτές, σε ποσοστό 25% και 75% αντίστοιχα, εφαρμόζονται και επί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα.

10. Βεβαιώσεις αποδοχών

Ό εργοδότης υποχρεούται όπως κατά την πληρωμή των αποδοχών χορηγεί σημείωμα που θα αναγράφει λεπτομερώς την ανάλυση των αποδοχών σύμφωνα με το Ν. 1082/80.

11. Πρόσθετες ημέρες αργίας

Καθιερώνονται η 1η του έτους, η 2α ημέρα των Χριστουγέννων, η Καθαρά Δευτέρα και η ημέρα των Θεοφανίων, ως ημέρες αργίας. Σε όσους απασχοληθούν κατά τις ημέρες αυτές θα καταβάλλεται το ημερομίσθιο ή το 1/25 του νομίμου μισθού τους προσαυξημένο κατά 75%.

12. `Αδεια γάμου

Στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς σε περίπτωση γάμου χορηγείται άδεια γάμου πέντε εργασίμων ημερών .

Σε περίπτωση γέννησης τέκνου ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια Με αποδοχές

13. `Αδεια μητρότητας

Η συνολική διάρκεια της αδείας μητρότητας ορίζεται σε δέκα επτά (17) εβδομάδες. Οκτώ (8) εβδομάδες θα χορηγούνται υποχρεωτικά; πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα (9) μετά τον τοκετό.

Στην περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της αδείας θα χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής αδείας δέκα επτά (17) εβδομάδων.

Ο χρόνος αυτής της αδείας αμείβεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες για το θέμα αυτό διατάξεις.

14. Γονική άδεια ανατροφής

α) Γονέας εργαζόμενος σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση που απασχολεί τουλάχιστον πενήντα (50) άτομα εάν : 1) έχει συμπληρώσει ένα (1) χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη και 2) ο άλλος γονέας εργάζεται έξω από την κατοικία τους, δικαιούται να λάβει γονική άδεια ανατροφής του παιδιού, μετά τη λήξη της μητρότητας μέχρις ότου το παιδί συμπληρώσει ηλικία τριών ετών.

β) Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, η διάρκεια της μπορεί να φθάσει έως τρισήμισυ μήνες (3,5) για κάθε γονέα και δίνεται από τον εργοδότη, με βάση τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων των ενδιαφερομένων δικαιούχων, μέχρι να καλυφθεί ποσοστό 8% του /συνόλου των απασχολουμένων στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξειςτων παραγρ. 2, 3, 4, 5 του άρθρου 5, του Ν. 1483/84.

15. `Αδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών

α) Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για τον θηλασμό και τις αυξημένες φροντίδες, που απαιτούνται για την ανατροφή του παιδιού επί χρονικό διάστημα δύο ετών, είτε να διακόπτουν την εργασία τους για μία ώρα κάθε ημέρα, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Ύστερα από συμφωνία των μερών η μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να ορίζεται σε δύο ώρες επί ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

β) Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού μπορεί εναλλακτικά να ζητήσει ο άνδρας εφ΄ όσον δεν κάνει, χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει ο άνδρας να προσκομίσει στην επιχείρηση που απασχολείται βεβαίωση από τον εργοδότη της συζύγου του ότι η ίδια δεν λαμβάνει την άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών.

γ) Το μειωμένο ωράριο για την φροντίδα του παιδιού θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας.

16. Νυκτερινή εργασία εγκύων γυναικών

α) Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενες, είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση, αναλαμβάνουν την υποχρέωση κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας, να αποφεύγουν την απασχόληση των εγκύων σε νυκτερινή βάρδια.

β) Σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης και εφ΄ όσον η έγκυος το ζητήσει για λόγους υγείας, θα πρέπει να μετακινείται σε θέση ημερήσιας απασχολήσεως.

17. Αποζημιώσεις εργατοτεχνιτών

Οι αποζημιώσεις της παραγρ. 1 περίπτωση α του άρθρου 3, ΒΔ της 16/18.7.20, στην περίπτωση καταγγελίας συμβάσεως εργασίας εργατοτεχνιτών βελτιώνονται πέραν των ρυθμίσεων του άρθρου 7 της από 10.3.89 ΕΓΣΣΕ και καθορίζονται ως εξής: α) με την συμπλήρωση 15 ετών 90 ημερομίσθια και β) με την συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας, 105 ημερομίσθια και γ) με την συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών και άνω 125 ημερομίσθια.

18. `Αδεια γιασυμμετοχή σε εξετάσεις

Αυξάνεται σε 20 ημέρες η άδεια της παραγρ. 1 άρθρου 2 του Ν.1346/83 για συμμετοχή σε εξετάσεις των εργαζομένων μαθητών ή σπουδαστών ή φοιτητών εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους. Η άδεια αυτή χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά. Την άδεια αυτή δικαιούνται και όσοι έχουν υπερβεί το 28ο έτος αλλά μόνο για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που παρακολουθεί ο εργαζόμενος προσαυξημένη κατά δύο (2) έτη ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα .

19. Υποχρεώσεις εργαζομένων

Οι υπαγόμενοι στην παρούσα μισθωτοί οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά τις οδηγίες του εργοδότου τους ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου, και μα τηρούν απόλυτα το κάθε φορά κανονιζόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, να φορούν την κανονισμένη από την επιχείρηση στολή εργασίας και γενικά να συμπεριφέρονται προς τους ασθενείς με ευγένεια και προθυμία. Τυχόν εκδηλώσεις συμπεριφοράς που δεν αρμόζει στο είδος των προσφερομένων υπηρεσιών προς το κοινό, επισύρει τις κατά τον κανονισμό της κάθε επιχειρήσεως πειθαρχικές ποινές.

20. Συνδικαλιστική συνδρομή

Οι επιχειρήσεις που υπάγονται στην παρούσα είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της καταβολής στους εργαζόμενους του μισθού τους του μηνός Ιουλίου, την συνδικαλιστική τους συνδρομή, προς τον ΣΥΥ ΑΠΠ Αττικής και Ν¨ησων και να την αποδίδουν σ΄ αυτόν.

Για να γίνει η παρακράτηση αυτή απαιτείται σχετική έγγραφη δήλωση του εργαζομένου σε κάθε επιχείρηση με την οποία θα δηλώνονται το ονοματεπώνυμο του και η θέση εργασίας του στην επιχείρηση.

Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον προ 15 ημερών από τη λήξη του μήνα εκκαθάρισης αποδοχών.

21.ειδικά συμφωνείται, εκτός από τις επί μέρους περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω, στις κατά κατηγορία εργαζομένων διατάξεις στους α) αρχιμαγείρους, β) μαγείρους, γ) βοηθούς μαγείρων δ) λαντζέρηδες, ε) τραπεζοκόμους στ) καθαρίστριες και στο παραϊατρικό προσωπικό χορηγείται από ένα γεύμα την ημέρα, εφ΄ όσον στις επιχειρήσεις που απασχολούνται παρασκευάζεται φαγητό, για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Εάν δεν χορηγείται η τροφή αυτή σε είδος ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί ημερήσιο επίδομα τροφής για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας από δρχ. 200 και ειδικά για τις καθαρίστριες από δρχ. 250 από 1.1.2001.

22 Προσαύξηση ημερών κανονικής άδειας.

Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται 3 εργάσιμες ημέρες κανονική άδεια επιπλέον της κανονικής αδείας του ΑΝ 539/45, δηλαδή συνολικά 23 ημέρες μετά τον πρώτο χρόνο, 24 ημέρες μετά το δεύτερο και 25 ημέρες μετά τον τρίτο χρόνο.

23. Αμειβόμενες συνδικαλιστικές άδειες

Στον Πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους και τον γενικό γραμματέα του ΣΥΥ Αθηνών-Πειραιώς- Αστικής και Νήσων που δικαιούνται συνδικαλιστική άδεια κατά τις διατάξεις του Ν. 1264/82 οι 4 πρώτες ημέρες αδείας κάθε χρόνο είναι με αποδοχές.

24. Τυχόν καταβαλλόμενες συνολικές αποδοχές, βάσει ατομικών συμβάσεων, οι οποίες είναι ανώτερες των προβλεπομένων από την παρούσα δεν μειώνονται. Επίσης ευνοϊκότεροι, για τους εργαζόμενους, όροι εργασίας, βάσει ατομικών συμβάσεων, δεν θίγονται από την παρούσα.

25. Όλες οι διατάξεις της ΕΓΣΣΕ 2000-2001 ισχύουν και για το προσωπικό της ρύθμισης αυτής.

`Αρθρο 4°. - Κατάργηση προηγουμένων διατάξεων

Από την έναρξη της ισχύος αυτής της ΣΣΕ καταργούνται όλες οι διατάξεις των προηγουμένων ομοίων ΣΣΕ και ΔΑ του προσωπικού που υπάγεται σ΄ αυτή.

`Αρθρο 5ο .- Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της ΣΣΕ αυτής με τις παραπάνω διακρίσεις αρχίζει από 1 Ιανουαρίου 2001.