Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 51/2003 (11/08/2003)

Συλλογική σύμβαση εργασίας (6.6.2003) για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κλπ. όλης της Χώρας (ΟΣΝΙΕ).

Π.Κ. 51/11.7.2003

Συλλογική σύμβαση εργασίας (6.6.2003) για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κλπ. όλης της Χώρας (ΟΣΝΙΕ).

Στην Αθήνα, την 6.6.2003, στα γρα­φεία του ΟΜΕΔ και με την παρουσία του Μεσολαβητή Φάνη Αρχιμανδρίτη, οι υπογράφοντες, αφενός: Βασ. Γκλεζά­κος, Βασ. Τουμπέλης και Γιώτα Ρουμε­λιώτη, ενεργούντες ως εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργά­νωσης με την επωνυμία «Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος» και αφετέρου οι:

α) Αλ. Κοκκινάκης, ως εκπρόσωπος της «Παν­ελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινι­κών» και της «Ένωσης Συγχρόνων Γενικών Κλινικών Αθηνών»,

β) Αρ. Σι­μόπουλος, ως εκπρόσωπος της «Ένωσης Νευροψυχιατρικών Κλινικών Αθηνών - Περιχώρων»,

γ) Λεμ. Σολωμού, ως εκπρόσωπος της «Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικής Περίθαλψης»,

δ) Απ. Βαλά­κος, ως εκπρόσωπος της «Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρηματιών Οίκων Ευγηρίας» και

ε) Γ. Αναστασόπουλος, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ, όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφώνησαν την υπογραφή της παρακάτω εθνικής κλαδικής Σ.Σ.Ε. που θα ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κλπ. όλης της χώρας, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

`Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στην παρούσα Σ.Σ.Ε. υπάγονται όλοι όσοι εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας, ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, ιατρικά εργαστήρια κ.λπ. όλης της χώρας (ιατροί - νοσηλευτικό - παραϊατρικό - διοικητικό - βοηθητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό - οδηγοί αυτοκινήτων).

`Αρθρο 2
Αναπροσαρμογή βασικών μηνιαίων μισθών - επιδομάτων

α) Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31.12.2002, αυξάνονται κατά ποσοστό 2,5% από 1.1.2003 και, όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 30.6.2003, αυξάνονται περαιτέρω κατά ποσοστό 2,5% από 1/7/2003.

β) Κατά τα ίδια ποσοστά και από τις ίδιες ημεροχρονολογίες αυξάνονται τόσο η αμοιβή εφημερίας ετοιμότητας (on call) των ιατρών, όσο και η αμοιβή εφημερίας των ιατρών εντός της κλινικής.

γ) Κατά τα ίδια ποσοστά και από τις ίδιες ημεροχρονολογίες αυξάνονται και τα τυχόν σε ευρώ επιδόματα που προβλέπονται από προγενέστερες συλλογικές ρυθμίσεις.

`Αρθρο 3
Επιδόματα νοσηλευτών-τριών

Οι νοσηλευτές-τριες και οι βοηθοί τους με κύρια απασχόληση σε εργαστήρια ραδιοϊσοτόπων, πυρηνικής ιατρικής (ΙΩΔΙΟ) και σε αιμοδυναμικά εργαστήρια, λαμβάνουν τα επιδόματα που ισχύουν για τους εργαζόμενους στα ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια, ήτοι 35% επίδομα επικίνδυνης εργασίας και 18% επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που υπολογίζονται επί των βασικών τους κάθε φορά μισθών. Στο παραπάνω επίδομα ανθυγιεινής εργασίας συμψηφίζεται το ήδη χορηγούμενο όμοιο επίδομα σε ποσοστό 12%.

`Αρθρο 4
Επιδόματα παρασκευαστών

α) Στους παρασκευαστές και βοηθούς εργαστηρίων που εργάζονται σε μικτά εργαστήρια και ασχολούνται, με εντολή του εργοδότη τους, τόσο σε εξετάσεις μικροβιολογικές, παθολογοανατομίας κ.λπ., όσο και σε εξετάσεις βιοχημείας και ιστοχημείας παθολογοανατομικών εργαστηρίων, χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σε ποσοστό 50%, όπως ήδη χορηγείται στους εργαζόμενους στα αμιγή εργαστήρια βιοχημείας και ιστοχημείας.

β) Οι εργαζόμενοι της προηγούμενης παραγράφου με κύρια απασχόληση σε εργαστήρια ραδιοϊσοτόπων, πυρηνικής ιατρικής (ΙΩΔΙΟ) και σε αιμοδυναμικά εργαστήρια, λαμβάνουν τα επιδόματα που ισχύουν για τους εργαζόμενους στα ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια, ήτοι 35% επίδομα επικίνδυνης εργασίας και 18% επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που υπολογίζονται επί των βασικών τους κάθε φορά μισθών. Στο παραπάνω επίδομα ανθυγιεινής εργασίας συμψηφίζεται το χορηγούμενο όμοιο επίδομα από 30%, 25% ή 50%.

γ) Στους παρασκευαστές και βοηθούς τμημάτων βιοχημείας και ιστοχημείας, παθολογοανατομικών εργαστηρίων, με κύρια απασχόληση σε εργαστήρια ραδιοϊσοτόπων, πυρηνικής ιατρικής (ΙΩΔΙΟ), καθώς και σε αιμοδυναμικά εργαστήρια, λαμβάνουν τα επιδόματα που ισχύουν για τους εργαζόμενους στα ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια, ήτοι 35% επίδομα επικίνδυνης εργασίας και 18% επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που υπολογίζονται επί των βασικών τους κάθε φορά μισθών. Στο παραπάνω επίδομα ανθυγιεινής εργασίας συμψηφίζεται το χορηγούμενο όμοιο επίδομα από 30%, 25% ή 50%.

`Αρθρο 5
Νοσοκομειακό επίδομα

Το νοσοκομειακό επίδομα, σε ποσοστό 20%, που προβλέπεται από προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις για τους κατ΄ ειδικότητα αναφερόμενους μισθωτούς, χορηγείται στο πάσης φύσεως προσωπικό των κλινικών (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό) και, προκειμένου για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο λοιπό προσωπικό των οίκων ευγηρίας και των υπόλοιπων υπαγόμενων στην παρούσα επιχειρήσεων (παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό) χορηγείται ειδικό επίδομα σε ποσοστό 13%, επί των βασικών μηνιαίων μισθών.

`Αρθρο 6

Στους υπαγόμενους στην παρούσα, σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών, χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές.

`Αρθρο 7

Στους ηλεκτρονικούς, πτυχιούχους ανωτέρων σχολών, εφόσον απασχολούνται με ηλεκτρονικά μηχανήματα τέσσερις (4) τουλάχιστον ώρες ημερησίως, χορηγείται επίδομα ειδικών συνθηκών σε ποσοστό 10%, στους βασικούς μηνιαίως μισθούς.

`Αρθρο 8

α) Τα καταληκτικά μισθολογικά κλιμάκια και οι αντίστοιχοι βασικοί μισθοί των ξυλουργών, συντηρητών, εργατοτεχνιτών οικοδόμων (αμμοκονιαστές, κτίστες, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.) διαμορφώνονται ως εξής:

1. Έτη υπηρεσίας - προϋπηρεσίας 18-21 χρόνια: βασικός μισθός (την 31.12.2002) 810,88 ευρώ.

2. Έτη υπηρεσίας - προϋπηρεσίας 21-35 χρόνια: βασικός μισθός (την 31.12.2002) 841,09 ευρώ.

Επί των προηγούμενων βασικών μισθών θα υπολογισθούν οι αυξήσεις του άρθρου 2 της παρούσας σύμβασης.

β) Στους ξυλουργούς, συντηρητές, εργατοτεχνίτες οικοδόμους (αμμοκονιαστές, κτίστες, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.) χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 5%, που υπολογίζεται στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 9
Ένταξη ψυχολόγων, λογοθεραπευτών και
εργασιοθεραπευτών (εργοθεραπευτών)

Οι πτυχιούχοι αντίστοιχων σχολών ΑΕΙ του εσωτερικού ή του εξωτερικού, εφόσον οι τελευταίοι έχουν αναγνωρίσει το πτυχίο τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ και έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος, ακολουθούν όλους τους όρους αμοιβής και εργασίας, όπως αυτοί καθορίζονται από τις ισχύουσες κάθε φορά κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται με βάση τις διατάξεις του Α.Ν.435/1968 και αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων των παραπάνω ειδικοτήτων που απασχολούνται στα ιδρύματα ειδικής αγωγής που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

`Αρθρο 10
Επίδομα τροφής

Στους εργαζόμενους που με βάση τις συλλογικές ρυθμίσεις χορηγείται ημερήσιο επίδομα τροφής αντί για γεύμα, αυτό διαμορφώνεται σε 0,76 ευρώ και ειδικά για τους εργαζόμενους στις νευροψυχιατρικές κλινικές και τους οίκους ευγηρίας σε 0,83 ευρώ, για κάθε εργάσιμη ημέρα.

`Αρθρο 11
Διατήρηση ρυθμίσεων

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων, κατά το μέρος που δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

`Αρθρο 12
Αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης

α) Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας ή Σ.Σ.Ε., Δ.Α., κανονισμούς εργασίας, έθιμα κ.λπ., δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

β) Όλοι οι θεσμικοί όροι της από 15.4.2002 ΕΓΣΣΕ ισχύουν και για τους εργαζόμενους που υπάγονται στην παρούσα.

`Αρθρο 13
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της σύμβασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2003.