Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 66/2001 (05/07/2001)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων όλης της χώρας στα βαφεία, καθαριστήρια- μηχανικά και ηλεκτρικά πλυντήρια, λευκαντήρια, φινιριστήρια, στεγνωτήρια και σιδερωτήρια ενδυμάτων

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων όλης της χώρας στα βαφεία, καθαριστήρια- μηχανικά και ηλεκτρικά πλυντήρια, λευκαντήρια, φινιριστήρια, στεγνωτήρια και σιδερωτήρια ενδυμάτων

Στην Αθήνα την 5-7-2001, μεταξύ των συμβαλλομένων αφενός της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδος (Ο.Ε.Κ.Ι.Δ.Ε.), όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τους κ.κ. Δήμο Θεοδώρου, Πρόεδρο, και Γεώργιο Καφεντζή, Γεν. Γραμματέα, και αφετέρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στεγνοκαθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων, Πλυντηρίων, Σιδερωτήριων, Βαφείων και συναφών επαγγελμάτων, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τους κ.κ. Στράτο Βουλαμάκη, Πρόεδρο, Βασίλειο Στεργίου και Κωνσταντίνο Βώλκο, και παρουσία της Μεσολαβητού του Ο.ΜΕ.Δ. Ελένης Πάτρα, συμφωνήθηκε η υπογραφή της παρακάτω εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

`Αρθρο 1
Πεδίο ισχύος

Στις διατάξεις αυτής της συλλογικής σύμβασης εργασίας υπάγονται οι εργαζόμενοι όλης της χώρας στα Βαφεία, Καθαριστήρια, Μηχανικά και Ηλεκτρικά Πλυντήρια, Λευκαντήρια, Φινιριστήρια, Στεγνωτήρια και Σιδερωτήρια Ενδυμάτων και κάθε είδους ρουχισμού που εκτελούν τις εργασίες: βαφής, καθαρισμού, πλύσιμου, λεύκανσης σουρώματος με κύλινδρο, υδραυλική πρέσσα ή οτιδήποτε άλλο μηχάνημα σιδερώματος και τελειοποίησης ή επεξεργασίας ειδών ιματισμού, καθώς και με την παραλαβή, διαλογή, και μεταφορά του ακάθαρτου ιματισμού.

`Αρθρο 2
Κατώτατα όρια βασικών ημερομισθίων

Τα κατώτατα όρια των βασικών ημερομισθίων των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2000, αυξάνονται από 1-1-2001 με ποσοστό 3,4% και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Από 1-1-2001Δραχμές
Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας τους κατά την πρόσληψη: 7.614
Μετά 2 χρόνια από την πρόσληψη: 7.984
Μετά 4 χρόνια από την πρόσληψη: 8.326
Μετά 6 χρόνια από την πρόσληψη: 8.493
Μετά 8 χρόνια από την πρόσληψη: 8.696
Μετά 10 χρόνια οπό την πρόσληψη: 8.899
Μετά 12 χρόνια από την πρόσληψη: 9.019
Μετά 14 χρόνια από την πρόσληψη: 9.253
Μετά 16 χρόνια από την πρόσληψη: 9.398
Μετά 18 χρόνια από την πρόσληψη: 9.589

`Αρθρο 3
Αποζημιώσεις εργατοτεχνιτών

Οι αποζημιώσεις της παρ. 1 περίπτωση α άρθρου 3 του Β.Δ. της 16/18-7-1920 στην περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εργατοτεχνιτών βελτιώνεται πέραν των ρυθμίσεων προηγούμενων ΣΣΕ και καθορίζονται ως εξής, ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας του εργαζομένου:

Από 2 μήνες έως 1 έτος: 5ημερομίσθια
Από 1 έτος συμπληρωμένο έως 2 έτη: 7 ημερομίσθια
Από 2 έτη συμπληρωμένα έως 5 έτη: 15 ημερομίσθια
Από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη: 30 ημερομίσθια
Από 10 έτη συμπληρωμένα έως 15 έτη: 60 ημερομίσθια
Από 15 έτη συμπληρωμένα έως 20 έτη: 90 ημερομίσθια
Από 20 έτη συμπληρωμένα έως 25 έτη: 105 ημερομίσθια
Από 25 έτη συμπληρωμένα και άνω: 125 ημερομίσθια

`Αρθρο 4
Ετήσια άδεια με αποδοχές

Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δικαιούνται άδεια 30 εργάσιμων ημερών, αν εφαρμόζεται σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας ή 25 εργάσιμων ημερών αν εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

`Αρθρο 5
`Αδεια μητρότητας

Χορηγείται μια επιπλέον εβδομάδα αδείας στις εργαζόμενες μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας αναπροσαρμόζεται κατ? αυτό τον τρόπο σε δέκα επτά (17) εβδομάδες. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι ρυθμίσεις του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ του 1993.

`Αρθρο 6
`Αδεια φροντίδας υιοθετημένων παιδιών

Το δικαίωμα διακοπής της εργασίας ή καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα των παιδιών σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του 1993, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως έξι ετών.

`Αρθρο 7
`Αδεια γέννησης τέκνου

Σε περίπτωση γέννησης παιδιού, ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια με αποδοχές.

`Αρθρο 8
`Αδεια για ασθένεια εξαρτώμενων μελών

Η άδεια του άρθρου 7 του Ν. 1483/84 σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ? έτος εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω.

`Αρθρο 9
Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής

1. Όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν κατά την πληρωμή της μισθοδοσίας τη συνδρομή των μελών Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και να την αποδίδουν σ? αυτές.

2. Για να γίνεται παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής απαιτείται η έγγραφη δήλωση του σωματείου προς την επιχείρηση. Με την ίδια δήλωση πρέπει να γνωστοποιήσει το σωματείο το ποσόν της συνδρομής, τη συχνότητα της παρακράτησης (π.χ. κάθε μήνα, κάθε εξάμηνο) και τον Τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα κατατίθενται τα παρακρατούμενα ποσά υπέρ δευτεροβάθμιων οργανώσεων στις οποίες αυτό ανήκει. Η δήλωση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται όταν μεταβάλλονται αυτά τα στοιχεία.

3. Η δήλωση με την οποία τα μέλη του σωματείου θα δηλώσουν προς την επιχείρηση, ότι θέλουν να γίνεται παρακράτηση της συνδρομής τους, όπως και ανάκληση αυτής της δήλωσης, μπορεί να γίνει και μέσω του σωματείου.

`Αρθρο 10
Τελικές διατάξεις

1. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι όροι της από 14-9-2000 ΣΣΕ και της 48/1999 ΔΑ, καθώς και των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων που δεν θίγονται με την παρούσα.

2. Τυχόν ανώτερες αποδοχές ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις και εσωτερικούς κανονισμούς ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, διαιτητικές αποφάσεις καθώς και από την ΕΓΣΣΕ δεν θίγονται με τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 11

Η ισχύς της παρούσας ΣΣΕ αρχίζει από 1 Ιανουαρίου 2001