Π.Κ. Σ.Σ.Ε. 80/2002 (17/07/2002)

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κ.λ.π. όλης της χώρας.

Π.Κ. 80/17-7-02

Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κ.λ.π. όλης της χώρας.

Στην Αθήνα, την 9 Ιουλίου 2002, στα γραφεία του ΟΜΕΔ και με την παρουσία του Μεσολαβητή Φάνη Αρχιμανδρίτη, οι υπογράφοντες , αφενός: Βασίλειος Γκλεζάκος, Νίκος Καββαδάς, Βασιλείος Τουμπέλης, Μαρία Νερούτσου και Νίκος Κωστόπουλος, ενεργούντες ως εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία "Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας" και αφ? ετέρου οι: α) Αλέξανδρος Κοκκινάκης, ως εκπρόσωπος της "Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών" και της "Ένωσης Συγχρόνων Γενικών Κλινικών Αθηνών", β) `Αρης Σιμόπουλος, ως εκπρόσωπος της "Ένωσης Νευροψυχιατρικών Κλινικών Αθηνών - Περιχώρων", γ) Ανάργυρος Πλακιώτης, ως εκπρόσωπος της "Πανελλήνιας Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων", δ) Ευαγγελία Σκυλλάκου, ως εκπρόσωπος της "Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικής Περίθαλψης", ε) Απόστολος Βαλάκος, ως εκπρόσωπος της "Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρηματιών Οίκων Ευγηρίας" και στ) ................. ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Α.Ε. και Ε.Π.Ε., όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, συμφώνησαν την υπογραφή της παρακάτω εθνικής κλαδικής σ.σ.ε., που θα ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγυρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κλπ όλης της χώρας, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

`Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στην παρούσα σ.σ.ε. υπάγονται όλοι όσοι εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στις Ιδιωτικές Κλινικές, Οίκους Ευγυρίας, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια κ.λ.π. όλης της χώρας (Ιατροί - Νοσηλευτικό - Παραϊατρικό - Διοικητικό - Βοιοπτικό και Εργατοτεχνικό Προσωπικό - Οδηγοί Ατοκινήτων).

`Αρθρο 2
Αναπροσαρμογή βασικών μηνιαίων μισθών - επιδομάτων

α. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31.12.2001, αυξάνονται κατά ποσοστό 3%, από 1 Ιανουαρίου 2002 και όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 30η Ιουνίου 2002, αυξάνονται, περαιτέρω, κατά ποσοστό 2%, από 1 Ιουλίου 2002.

β. Κατά τα ίδια ποσοστά και από τις ίδιες ημεροχρονολογίες αυξάνονται τόσο η μηνιαία αμοιβή εφημερίας ετοιμότητας (on call) των ιατρών, όσο και η αμοιβή εφημερίας των ιατρών εντός της

κλινικής.

γ. Κατά τα ίδια ποσοστά και από ημεροχρονολογίες αυξάνονται και τα τυχόν δραχμικά επιδόματα, που προβλέπονται από προγενέστερες συλλογικές ρυθμίσεις.

`Αρθρο 3
Αμοιβή εφημερίας ιατρών εντός κλινικής

Για υπηρεσία ή προϋπηρεσία άνω των τριών (3) και μέχρι έξι (6) ετών που υπολογίζεται όπως ορίζει η από 27.6.1996 σ.σ.ε. ιατρών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (πράξη κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 77/8.7.1996), η αμοιβή εφημερίας των ιατρών, εντός της κλινικής, προσαυξάνεται κατά 10%. Για υπηρεσία η προϋπηρεσία άνω των έξι (6) ετών η αμοιβή εφημερίας προσαυξάνεται κατά 13%.

`Αρθρο 4
Εφημερίες ιατρών εκτός κλινικής (oncall)

Για την ένταξη στις προβλεπόμενες μισθολογικές κλίμακες υπηρεσίας των ιατρών, που βρίσκονται σε ετοιμότητα προς παροχή των υπηρεσιών τους εκτός κλινικής (on call), μετά τη λήξη του συμφωνηθέντος τακτικού ωραρίου τους, εκτός από τα έτη υπηρεσίας που έχουν στον ίδιο εργοδότη, λαμβάνεται υπόψη και η μέχρι δέκα πέντε (15) έτη, τυχόν, προϋπηρεσία τους.

`Αρθρο 5
Επίδομα πολυετίας ιατρών

Το επίδομα πολυετίας των ιατρών, που προβλέπεται από το άρθρο 5 της 22/2000 δ.α. "περί των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές κ.λ.π. "(πρ. κατ. Υπ. Εργασίας 16/21.7.2000) αυξάνεται κατά ποσοστό 1%, σε όλα τα προβλεπόμενα κλιμάκια υπηρεσίας, στον ίδιο εργοδότη.

`Αρθρο 6
Ωράριο εργασίας ιατρών ΜΕΘ

Καθιερώνεται εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας 35 ωρών, χωρίς μείωση των αποδοχών, για τους ιατρούς που απασχολούνται σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

`Αρθρο 7
Εκπαιδευτική άδεια

Η εκπαιδευτική άδεια που χορηγείται στους ιατρούς με ειδικότητα (άρθρ. 4 παρ. 5.5 σσε 21.7.1995 και άρθρ. 4 παρ. 4.7 σσε 27.6.1996), χορηγείται, με τους ίδιους ορούς και προϋποθέσεις και στους άνευ ειδικότητας ιατρούς, εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα έτος πλήρους απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

`Αρθρο 8

Σε όλους τους εργαζόμενους που υπάγονται στην παρούσα, εφόσον απασχοληθούν κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, χορηγείται προσαύξηση 75% του ημερομισθίου τους (ή του 1/25 του μηνιαίου μισθού τους).

`Αρθρο 9

Στους Ελαιοχρωματιστές, Ξυλουργούς χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 5% που υπολογίζεται στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 10

Στους θυρωρούς, φυλακές και γενικά στους απασχολούμενους στην Ασφάλεια (Security), χορηγούνται 30 Ευρώ μηνιαίως, για συντήρηση της στολής τους, εφόσον υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τέτοια στολή.

`Αρθρο 11

Στους εργαζόμενους που απασχολούνται στους ενιαίους χώρους Πλυντηρίων Στεγνωτήριων Ραφείων, χορηγούνται πέντε (5) ημέρες άδεια με αποδοχές, επί πλέον της κανονικής. Η άδεια αυτή θα χορηγείται σε χρόνο που θα καθορίζεται μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη.

`Αρθρο 12

Όσοι από το παραϊατρικό προσωπικό είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν δίπλωμα αναγνωρισμένης από το Κράτος Σχολής διετούς φοιτήσεως (ΣΒΙΕ, ΙΕΚ, ΠΑΣΤΕΡ κ.λ.π.) και πιστοποίηση αναγνώρισης από το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον απαιτείται, κατά Νόμο, λαμβάνουν επίδομα σπουδών σε ποσοστό 10% στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 13

Για τις Γραμματείς και τις Καθαρίστριες, που εργάζονται, κατά πλήρες ωράριο, σε Μ.Ε.Θ. (κλειστές μονάδες), το εβομαδιαίο ωράριο καθορίζεται σε 37.30 ώρες.

`Αρθρο 14

Στους εργαζόμενους, που χορηγείται ημερήσιο επίδομα τροφής, αντί για γεύμα, αυτό διαμορφώνεται σε 0,73 Ευρώ.

`Αρθρο 15

Οι ηλεκτρονικοί μέσων τεχνικών σχολών, που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, λαμβάνουν τις αποδοχές των ηλεκτροτεχνιτών καταστημάτων μέσων τεχνικών σχολών.

`Αρθρο 16

Στους φυσικοθεραπευτές χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 12% και επίδομα 5% ανά έτος σπουδών, που υπολογίζονται στους βασικούς μηνιαίους μισθούς.

`Αρθρο 17

Οι χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων και εμφανιστές πλακών εντάσσονται στην δεύτερη μισθολογική κατηγορία μετά 3ετή συμπληρωμένη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη, αντί των πέντε (5) ετών που ίσχυε.

`Αρθρο 18
Διατήρηση ρυθμίσεων

Κατά τα λοιπά επακολουθούν να ισχύουν οι όροι των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων, κατά το μέρος που δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

`Αρθρο 19
Αρχή ευνοικότερης ρύθμισης

Αποδοχές ανώτερες απ? αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ατομικές ή σ.σ.ε., κανονισμούς εργασίας, έθιμα κ.λ.π., δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 20
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της σύμβασης αρχίζει από 1.1.2002, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά παραπάνω.