ΠΟΛ. 1101/2000 (15/03/2000)

Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από υποπράκτορες ή εφημεριδοπώλες που συνεργάζονται μέσα στο έτος 1999 με το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 15 Μαρτίου 2000
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1027433/539/Α0012
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ/ΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ. 1101

ΘΕΜΑ:

Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από υποπράκτορες ή εφημεριδοπώλες που συνεργάζονται μέσα στο έτος 1999 με το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου.

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992) σε συνδυασμό με την 1115278/842/Α΄0015/ ΠΟΛ. 1292/8.9.1993 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα μη τήρησης βιβλίων Κ.Β.Σ. από τους εφημεριδοπώλες, ορίζεται ότι για εφημερίδες και περιοδικά που πωλούνται σε ορισμένη τιμή και διακινούνται είτε μέσω πρακτορείων, είτε από τις ίδιες τις εκδοτικές επιχειρήσεις προς τρίτους (υποπράκτορες, εκμεταλλευτές περιπτέρων, κλπ.), προκειμένου αυτοί να πωλήσουν για λογαριασμό των αποστολέων έναντι προμήθειας, εκδίδονται μηνιαίες εκκαθαρίσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., από τα πρακτορεία ή τις εκδοτικές επιχειρήσεις, κατά περίπτωση, και όχι από τους τρίτους.

2. Με βάση τα ανωτέρω, επί σειρά ετών, το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου Α.Ε. εξέδιδε μηνιαίες εκκαθαρίσεις (αθεώρητες) προς τους συνεργαζόμενους μ΄αυτό υποπράκτορες ή εφημεριδοπώλες και με βάση αυτές τους χορηγούσε κάθε έτος βεβαιώσεις αμοιβών (προμήθειες), προκειμένου να υποβάλλουν οι τελευταίοι τις δηλώσεις τους φορολογίας εισοδήματος.

3. Όπως μας πληροφόρησαν με υπομνήματά τους πολλοί υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών από όλη την Ελλάδα, οι οποίο συνεργάζονται με το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου Α.Ε., το Πρακτορείο αυτό ανέστειλε τη λειτουργία του από 1.1.2000 και δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, όπως είχε υποχρέωση, απέναντί τους. Επίσης, ότι εκκρεμούν οι εκκαθαρίσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1999, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, γίνεται δεκτό οι ανωτέρω φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους στην κανονική προθεσμία που ορίζεται από το νόμο, δηλώνοντας κανονικά τα εισοδήματα που απόκτησαν από άλλες πηγές. Το εισόδημά τους από προμήθειες, από το ανωτέρω Πρακτορείο, μπορούν να το δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι διαθέτουν. Τη δήλωση πρέπει να υποβάλουν με επιφύλαξη ως προς το ύψος του ποσού από προμήθειες από το ανωτέρω Πρακτορείο, το οποίο οριστικά θα διαμορφωθεί όταν το Πρακτορείο τους χορηγήσει την οικεία βεβαίωση με βάση τις μηνιαίες εκκαθαρίσεις και το ποσό των εισφορών που παρακράτησε και απόδωσε για λογαριασμό τους στον Ασφαλιστικό τους Οργανισμό.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΙΟΝ. ΚΟΥΝΑΔΗΣ