ΠΟΛ. 1103/2001 (11/04/2001)

Αξιοποίηση δυνατοτήτων ΤΑΧΙS για διενέργεια προσωρινών ελέγχων στο ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 11 Απριλίου 2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1038272/6266/ΔΕ-Β
ΓΕΝ. Δ/ΣΝΗ ΦΟΡ. ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΟΛ. 1103
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ  
ΤΜΗΜΑ Β΄  

ΘΕΜΑ:

Αξιοποίηση δυνατοτήτων ΤΑΧΙS για διενέργεια προσωρινών ελέγχων στο ΦΠΑ

.

Το σύστημα ΤΑΧΙS προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και συμβάλλει σε υψηλό βαθμό στην εύρυθμη εσωτερική λειτουργία των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.). Το προσωπικό των Δ.Ο.Υ. έχει εκπαιδευτεί στη χρήση των υποσυστημάτων ΤΑΧΙS και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Το σύστημα ΤΑΧΙS συγκεντρώνει καθημερινά ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών που πρέπει να αξιοποιηθούν συστηματικά για ελέγχους και επομένως για περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πρόσφατα (21/12/2000) η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων σας έχει διαβιβάσει αναλυτικές καταστάσεις φορολογουμένων υποκειμένων σε ΦΠΑ για να αξιοποιηθούν από κάθε Δ.Ο.Υ. Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να παράγονται τοπικά μέσω του υποσυστήματος Φ.Π.Α. σε περιοδική βάση ώστε να υποστηρίξουν τον ελεγκτικό μηχανισμό της Δ.Ο.Υ.

Ειδικότερα θα πρέπει να παράγονται αναλυτικές καταστάσεις για όσους έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας και δεν έχουν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. σύμφωνα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούν και τις προβλεπόμενες εκ του νόμου προθεσμίες,

Επιπροσθέτως είναι εφικτό να παράγονται καταστάσεις για όσους είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ και δε συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους για υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται με ιδιαίτερη προσοχή από τις Δ.Ο.Υ. διότι η αξιοπιστία τους έχει άμεση σχέση με την ποιότητα του τοπικού Μητρώου το οποίο αποτελεί ευθύνη της Δ. Ο .Υ. ως προς τη συντήρηση και την πληρότητά του

Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. σε συνεργασία με τους υπευθύνους των αρμόδιων τμημάτων θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσιακές διαδικασίες και τις δυνατότητες του ΤΑΧΙS για να μεγιστοποιήσουν την επίδοση της κάθε μιας Δ.Ο.Υ ως προς τον έλεγχο απόδοσης Φ.Π.Α.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις που από τα στοιχεία του υποσυστήματος προκύπτει ότι δεν έχουν υποβληθεί περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή εκκαθαριστική θα καλείται τηλεφωνικά ή με έγγραφη πρόσκληση, ο υπόχρεος όπως εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. να υποβάλλει τη σχετική δήλωση και να καταβάλει το - ΦΠΑ με τις νόμιμες προσαυξήσεις και λοιπές κυρώσεις όπου συντρέχει περίπτωση. Αν από τα στοιχεία που διαθέτει κάθε Δ.Ο.Υ προκύπτει η ανάγκη διενέργειας ελέγχου να εκδίδεται εντολή προληπτικού ελέγχου για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. και ΦΠΑ. Εφόσον διαπιστώνεται μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση του οφειλόμενου ΦΠΑ, θα επιδίδεται στον ελεγχόμενο Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου (Υ.Σ.Ε.) στο οποίο θα ορίζεται προθεσμία τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών για την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Αν ο υπόχρεος που προσκλήθηκε (τηλεφωνικά ή με έγγραφη πρόσκληση) ή του επιδόθηκε Υ.Σ.Ε. δεν προσέλθει για την απόδοση του ΦΠΑ μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τότε ο προϊστάμενος της Δ. Ο. Υ. εκδίδει άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν. 2859/2000 (πρώην άρθρο 40 του ν. 1642/86). Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που προηγήθηκε η επίδοση Υ.Σ.Ε, θα γίνεται νέα θεώρηση των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων, θα συντάσσεται η σχετική έκθεση ελέγχου και θα ακολουθείται η προβλεπόμενη λοιπή διαδικασία.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια του προληπτικού ή προσωρινού ελέγχου, διαπιστωθούν περιπτώσεις παραβάσεων του Κ.Β.Σ. (πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, χρησιμοποίηση παράνομων φορολογικών ταμειακών μηχανών, ύπαρξη και κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων με μη νόμιμες συναλλαγές κλπ.) που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια του προσωρινού ελέγχου, θα παραδίδεται σχετικό σημείωμα στον', προϊστάμενο της Δ.Ο. Υ. προκειμένου μετά την ολοκλήρωση του προσωρινού ελέγχου όπου είναι δυνατό να εκδοθεί προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου κατά το άρθρο 50 του ν 2859/2000, να εκδοθεί εντολή τακτικού ελέγχου από την αρμόδια ελεγκτική αρχή (Δ.Ο.Υ., Τ.Ε.Κ. Π.Ε.Κ.., ΕΘ.Ε.Κ., κατά περίπτωση).

Όταν εκδίδεται πράξη επιβολής ΦΠΑ θα πρέπει απαραιτήτως να ενημερώνεται το υποσύστημα, με τα προβλεπόμενα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης.

Τέλος, για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των παραπάνω ενεργειών επισυνάπτεται σχετικό Δελτίο Αποτελεσμάτων το οποίο θα υποβάλλεται από κάθε Δ.Ο.Υ. ανά δίμηνο, μαζί με το Δελτίο Αποτελεσμάτων των ελέγχων με βάση την ΠΟΛ. 1144/98 και τις γενικές διατάξεις.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ