ΠΟΛ. 1134/2001 (22/05/2001)

Έλξη επιβατικών ρυμουλκούμενων ή ημιρυμουλκούμενων (τροχόσπιτων).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 22 Μαΐου 2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1046716/667/Τ.&Ε.Φ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. 1134
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ  
ΤΜΗΜΑ Β  

ΘΕΜΑ:

Έλξη επιβατικών ρυμουλκούμενων ή ημιρυμουλκούμενων (τροχόσπιτων).

Με αφορμή ερώτημα που τέθηκε στην Υπηρεσία μας, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του κεφ. Γ της αριθ. 16823/15-5-1978 (ΦΕΚ 524 Β 78) απόφασης του Υπουργού Συγκοινωνιών καθορίζονται οι τεχνικοί όροι και προϋποθέσεις σύνδεσης αυτοκινήτων οχημάτων με ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα. Ειδικότερα:

Για να επιτραπεί, κατά τα ανωτέρω, έλξη ρυμουλκούμενου από επιβατηγό ή ελαφρό φορτηγό αυτοκίνητο, χρειάζεται να χορηγηθεί ειδικό σημείωμα, κατόπιν επιθεωρήσεως του έλκοντος μαζί με το ρυμουλκούμενο όχημα, από την Υπηρεσία Συγκοινωνιών του Νομού στον οποίο κατοικεί ο κάτοχος του έλκοντος αυτοκινήτου.

Το σημείωμα αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό κυκλοφορίας του έλκοντας αυτοκινήτου τα στοιχεία ταυτότητος (κατηγορία, εργοστ. κατασκευής, τύπος και αριθμός πλαισίου) ως και τα βασικά τεχνικά στοιχεία (αριθμός αξόνων, διαστάσεις, μέγιστον επιτρεπόμενον βάρος) του ρυμουλκούμενου και την κατηγορία αδείας οδηγήσεως την οποία πρέπει να κατέχει αυτός που θα οδηγεί το έλκον όχημα, όταν είναι συνδεδεμένο με αυτό το ρυμουλκούμενο θα το έχει δε υποχρεωτικά μαζί του ο οδηγός του έλκοντος αυτοκινήτου και θα το δείχνει όταν του ζητείται από τα αρμόδια για τον έλεγχο αστυνομικά όργανα.

Εξάλλου με τις διατάξεις της παρ. 8 του κεφ. Ε της αρ. Α2/29542/5347/9-8-1991 (ΦΕΚ 707.Β.91) απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, ορίζεται ότι απαγορεύεται με ΦΙΧ αυτοκίνητα η ρυμούλκιση τροχόσπιτων και σκαφών αναψυχής.

Η ρυμούλκηση αυτή είναι επιτρεπτή στις περιπτώσεις που η επιχείρηση του ενδιαφερομένου την οποία εξυπηρετεί το ΦΙΧ αυτοκίνητο που ασχολείται, με την παραγωγή ή εμπορία αυτών καθώς και στις περιπτώσεις που η άδεια κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτου έχει εκδοθεί στο όνομα εμπόρου παζαριών οπότε,

στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται ρυμούλκηση τροχόσπιτων.

2. Με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2093/1992, όπως ισχύουν, ορίζονται οι κατηγορίες των αυτοκινήτων οχημάτων που καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας με την προμήθεια του ειδικού σήματος.

Ειδικότερα τα οχήματα αυτά είναι:

α. Επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

β.Τύπου Jeep αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.

γ. Επιβατικές δίκυκλες ή τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης.

δ.Επιβατικά ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα ιδιωτικής χρήσης (τροχόσπιτα).

3. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις (άρθρο 36 ν.2093/1992) καταλαμβάνουν τα επιβατικά ρυμουλκούμενα ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα) τα οποία έλκονται από Ε.Ι.Χ. ή ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα και τα οποία υποχρεωτικά φέρουν το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης στο οποίο αναγράφονται μεταξύ των άλλων και τα στοιχεία του έλκοντας αυτοκινήτου και όχι τα τροχόσπιτα που ρυμουλκούνται από ΦΙΧ αυτοκίνητα ιδιοκτησίας των παραγωγών (κατασκευαστών) ή εμπόρων τροχόσπιτων και εμπόρων παζαριών. Διευκρινίζεται ότι:

α) Για μεν τους παραγωγούς ή εμπόρους τροχόσπιτων δεν απαιτείται από τις ανωτέρω διατάξεις το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης για το λόγο ότι στην άδεια κυκλοφορίας του Φ.I.X αυτοκινήτου και στην στήλη των παρατηρήσεων της άδειας αναγράφεται "δύναται να έλκει τα τροχόσπιτα που εμπορεύεται", η δε ρυμούλκηση - μεταφορά των τροχόσπιτων γίνεται με συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο (Δελτίο Αποστολής ή Τιμολόγιο) στο οποίο αναγράφεται ο σκοπός μεταφοράς, ο τόπος αποστολής κ.λ.π.

β) Για δε τους εμπόρους παζαριών απαιτείται υποχρεωτικά να εφοδιασθούν με το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης, στο οποίο αναγράφονται μεταξύ των άλλων, τα στοιχεία του έλκοντας Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του υπόψη εμπόρου παζαριών.

Επίσης, σημειώνεται ότι για την περίπτωση β (έμπορος παζαριών) η ανωτέρω κυκλοφοριακή μονάδα (Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο και τροχόσπιτο) λαμβάνεται ως ενιαία μονάδα και επομένως τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση το συνολικά ωφέλιμο φορτίο κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του εδ. β' της περίπτ. Α. της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 2367/1953, όπως ισχύουν και καταβάλλονται με αποδεικτικό είσπραξης και όχι με την προμήθεια του ειδικού σήματος, επειδή δεν πρόκειται για επιβατικό ρυμουλκούμενο, ημιρυμουλκούμενο (τροχόσπιτο), κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 2093/1992.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ