ΠΟΛ. 1139/2000 (14/04/2000)

Προσδιορισμός καθαρών κερδών επιχειρήσεων πώλησης κινητών τηλεφώνων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑθήνα, 14 Απριλίου 2000
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1037055/804/Α0012
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ/ΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ. 1139

ΘΕΜΑ:

Προσδιορισμός καθαρών κερδών επιχειρήσεων πώλησης κινητών τηλεφώνων.

Με αφορμή ερωτήματα που μας έχουν υποβληθεί, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Ν. 2238/1994, ως ακαθάριστο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις λαμβάνεται το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων από τις κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές αυτών.

2. Κατά την έννοια των παραπάνω διατάξεων, κάθε έσοδο που εισπράττει η επιχείρηση λόγω της επαγγελματικής της δραστηριότητας, αποτελεί ακαθάριστο έσοδό της.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994 για τις μικτές επιχειρήσεις πώλησης ή παραγωγής και παροχής υπηρεσιών που τηρούν βιβλία δεύτερης ή προαιρετικά τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και οι οποίες κατά τη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών μέχρι και είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές, το συνολικό καθαρό εισόδημά τους, όπως αυτό εξευρίσκεται για όλους τους κλάδους τους λογιστικώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το συνολικό εισόδημά τους που προσδιορίζεται εξωλογιστικώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ίδιου νόμου.

4. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994 για τις μικτές επιχειρήσεις πώλησης ή παραγωγής και παροχής υπηρεσιών που τηρούν βιβλία δεύτερης ή προαιρετικά τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και οι οποίες κατά τη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών πάνω από είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές, το συνολικό καθαρό εισόδημά τους, όπως αυτό εξευρίσκεται για όλους τους κλάδους τους λογιστικώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το συνολικό εισόδημά τους που προσδιορίζεται εξωλογιστικώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 για τον κλάδο της εμπορίας ή παραγωγής και λογιστικώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31, για τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής, καθώς και της προηγούμενης, προκειμένου για επιχειρήσεις που τηρούν προαιρετικά βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, έχουν εφαρμογή εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα του κλάδου της παροχής υπηρεσιών αποτελούν τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) των συνολικών ακαθάριστων εσόδων τους.

5 Ειδικά για τη διαχειριστική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 1999 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1999, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2789/2000 τα καθαρά εισοδήματα των επιχειρήσεων πώλησης ή παραγωγής που τηρούν βιβλία και στοιχεία δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που προκύπτουν από το λογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων τους, όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994, όπως ισχύει, δεν μπορεί να είναι ανώτερα από τα καθαρά κέρδη που προσδιορίζονται εξωλογιστικά προσαυξημένα κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) αυτών.

Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή και στις επιχειρήσεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994, όπως ισχύει, για τον προσδιορισμό των φορολογούμενων κερδών του κλάδου πώλησης ή παραγωγής αυτών.

6. Για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πώληση κινητών τηλεφώνων εφόσον οι πωλήσεις των εμπορευμάτων τους (συσκευές κινητής τηλεφωνίας) δεν διενεργούνται για λογαριασμό τρίτου, αλλά οι επιχειρήσεις αγοράζουν το εμπόρευμα αυτό και το πωλούν για ίδιο λογαριασμό, η δραστηριότητα αυτή αποτελεί εμπορία αγαθών.

Επίσης, το ποσό που καταβάλλεται στις παραπάνω επιχειρήσεις από την πωλήτρια επιχείρηση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας για την προώθηση στην αγορά των προϊόντων της, αποτελεί επιπλέον ακαθάριστο έσοδό τους από την παροχή υπηρεσιών.

7. Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω οι επιχειρήσεις πώλησης κινητών τηλεφώνων αποτελούν μικτές επιχειρήσεις και τα καθαρά τους κέρδη προσδιορίζονται, εφόσον συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΙΟΝ. ΚΟΥΝΑΔΗΣ