ΠΟΛ. 1146/2001 (28/05/2001)

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση μη συνενωμένα τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων, τα οποία εκδόθηκαν σε περισσότερα από δυο (2) αντίτυπα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 28 Μαΐου 2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1051694/2794/209/Β0014
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. 1146
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ  
ΤΜΗΜΑ Β΄  

ΘΕΜΑ:

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση μη συνενωμένα τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων, τα οποία εκδόθηκαν σε περισσότερα από δυο (2) αντίτυπα.

Με αφορμή σχετικά με το θέμα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με προβλήματα που προέκυψαν στις Δ.Ο.Υ. για την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1.Σύμφωνα με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. Π.953/64/ΠΟΛ.41/3.2.88 και της εγκυκλίου διαταγής Υπ. Οικον. 1054722/4293/995/ΠΟΛ. 1153/14.4.93 με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή της, για την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος απαιτείται να προσκομισθούν στην αρμόδια αρχή (πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση ή στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ.) τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αξία της παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά είναι τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.

2.Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 του Π.Δ. 186/1992 ( (Κ.Β.Σ.) όλα τα φορολογικά στοιχεία εκδίδονται τουλάχιστον διπλότυπα (πλην των εισιτηρίων) ή σε όσα αντίτυπα ορίζονται από τις κατ' ιδίαν διατάξεις του Κ.Β.Σ.

3.Περαιτέρω με βάση επίσης πς διατάξεις του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ.( ο επιτηδευματίας μπορεί για τις ανάγκες των συναλλαγών ή για οργανωτικούς λόγους να εκδίδει τα φορολογικά του στοιχεία σε περισσότερα αντίτυπα, εφόσον σε κάθε αντίτυπο αναγράφεται με σφραγίδα ή εντύπως ο προορισμός του.

4. Επομένως λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, εφόσον υποβάλλονται για την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος απλά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων τα οποία έχουν θεωρηθεί σε δύο αντίτυπα, οπότε εκ του νόμου δεν αναφέρεται ο προορισμός κάθε αντίτυπου, θα γίνονται δεκτά για την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, τα πρωτότυπα τιμολόγια σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Α.Υ.Ο. Π.953/64/ΠΟΛ. 41/3.2.88.

Όμως στην περίπτωση που υποβάλλονται για επιστροφή Φ.Π.Α. τιμολόγια με τους χαρακτηρισμούς ανά αντίτυπο με σφραγίδα ή εντύπως του προορισμού τους (γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν εκδοθεί σε περισσότερα από δύο αντίτυπα) θα γίνονται δεκτά για την επιστροφή του Φ.Π.Α. μόνο τα αντίτυπα που φέρουν τον χαρακτηρισμό για «τον παραγωγό» ή «για τον αγρότη». Επιπλέον μαζί με το αντίτυπο αυτό θα συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του αγρότη παραγωγού ότι δεν έχει κάνει χρήση αλλού αντίτυπου με άλλη ένδειξη π.χ. «για τον εκδότη» ή «τον αγοραστή», «για το λογιστήριο», «στέλεχος» κ.λ.π.

Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ στην οποία κοινοποιείται η παρούσα παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες προκειμένου οι συνεταιριστικές ενώσεις να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους τα προαναφερόμενα κατά τη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων - αναλυτικών καταστάσεων των αγροτών.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΟΥΜΑΚΗΣ