RSS
Ημέρες διακοπών και αργιών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών

 

 

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ καθορίζονται οι ημέρες διακοπών και αργιών στα φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών ως εξής:

Α. Διακοπών:

I) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου

II) Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα

Β. Αργιών:

I) Όλες τις Κυριακές

II) Τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος

III) Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

IV) Τη 17η Νοεμβρίου

V) Την ημέρα των Θεοφανίων

VI) Την Καθαρά Δευτέρα

VII) Την 1η Μαΐου

VIII) Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής

VIIII) Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών παραμένουν κλειστά.

 

Δύναται τις ημέρες αργιών και διακοπών να λειτουργούν οι Γραμματείες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της, δηλαδή από 27 Δεκεμβρίου 2016.

 

Πηγή: www.e-forologia.gr

Μοσκοβισί: Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

 

 

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξαναρχίσουν.

«Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω» είναι το μήνυμα που ανάρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο αξιωματούχος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: www.euro2day.gr

Η φορολογική κατοικία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

 

Η χώρα μας υπέγραψε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας η οποία κυρώθηκε με τον με αριθμό Ν.4234/2014 (ΦΕΚ Β΄ 28/4.2.2014). Σύμφωνα με την σύμβαση αυτή και ειδικά το άρθρου 4, κάτοικος για τους σκοπούς της σύμβασης σημαίνει στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένα φυσικό πρόσωπο που έχει τη διαμονή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η υπηκοότητα των Εμιράτων δίνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα που προέρχονται από αμφότερους τους γονείς υπηκόους της χώρας. Σε περίπτωση που ο ένας μόνο γονιός είναι υπήκοος Εμιράτων, το τέκνο δεν λαμβάνει την υπηκοότητα της χώρας. Με βάση τις πληροφορίες αυτές, Έλληνες εργαζόμενοι στα Εμιράτα (Άμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμαλ- Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρια, Φουτζέιρα), μετά τη σύναψη της Σ.Α.Δ.Φ. θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και φορολογούνται στην Ελλάδα (δεδομένου επιπλέον ότι οι χώρες του Κόλπου δεν επιβάλλουν φόρους εισοδήματος σε εισοδήματα τα οποία κτώνται από φυσικά πρόσωπα).

Με βάση τα ανωτέρω, μετά την υπογραφή της Σ.Α.Δ.Φ. με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν είναι ουσιαστικά δυνατή η μεταφορά σε αυτά της φορολογικής κατοικίας Έλληνα υπηκόου, επειδή όπως προαναφέρθηκε, φορολογικός κάτοικος Η.Α.Ε. είναι αυτός που προέρχεται και από τους δύο γονείς του από υπηκόους των Εμιράτων.

Ενόψει του ανωτέρω προβλήματος, εκδόθηκε από την Γ.Γ.Δ.Ε. το με αρ. πρωτ. ΔΕΑΦ 1186557 ΕΞ 2016/21.12.2016 έγγραφο με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που χορηγούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Σύμφωνα με το έγγραφο, αναφέρονται οι ενέργειες της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με υπόδειγμα πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας το οποίο γνωστοποιήθηκε επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών του αντισυμβαλλόμενου κράτους. Ωστόσο, το ως άνω πιστοποιητικό δεν έχει γίνει δεκτό για τους σκοπούς εφαρμογής της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Α.Ε.

Με βάση το με αρ. πρωτ. ΔΕΑΦ 1186557 ΕΞ2016/21.12.2016 έγγραφο, συστήνεται στους φορείς της φορολογικής διοίκησης, το εν λόγω πιστοποιητικό γίνεται δεκτό για σκοπούς εφαρμογής της εσωτερικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο εξέτασης αιτημάτων φυσικών προσώπων που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στα Η.Α.Ε. σύμφωνα με τις ΠΟΛ.1177/2014 και ΠΟΛ.1058/2015 κατά περίπτωση. Συνεπώς και σύμφωνα με την παρ. 4 της με αριθμό ΠΟΛ.1058/20156 εγκυκλίου, οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ., παρακαλούνται να αποφανθούν άμεσα σχετικά με τη φορολογική κατοικία των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων που έχουν προσκομίσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για τη μεταβολή της φορολογικής τους κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα προεκτεθέντα.

 

Πηγή: www.e-forologia.gr

Πώς μπορείτε να πάρετε επιδότηση για τουριστικά καταλύματα

 

Επιδότηση για την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων μπορούν να πάρουν όσοι ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα Leader.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Αποστόλου και η υπουργός Τουρισμού, Ε.Κουντουρά, προσδιορίστηκαν όλες οι λειτουργικές μορφές και κατηγορίες των τουριστικών εγκαταστάσεων που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα Leader.

Το πρόγραμμα θα είναι επιδότησης έως 50% και θα αφορά υπό σύσταση, νέες και υφιστάμενες τουριστικές μονάδες (Μικρά Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και Επιπλωμένες Κατοικίες). Ως ελάχιστη δυναμικότητα τίθενται τα 10 δωμάτια με 20 κλίνες και ως μέγιστη τα 30 δωμάτια με 60 κλίνες.

Επίσης, ενισχύεται η ίδρυση οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων. Επιπλέον ενισχύεται η ίδρυση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών. Ως ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ορίζονται οι 2 κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 10 κλίνες.

Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τα νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους. Παράλληλα, ενισχύεται η ίδρυση ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων με ελάχιστη δυναμικότητα 5 δωματίων με 10 κλίνες. Ενισχύεται ακόμη η ίδρυση ξενοδοχειακών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων. Τέλος, ενισχύσεις προβλέπονται και για την επέκταση κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού τονίζουν ότι μέσω των ενισχύσεων που προσφέρει το νέο πρόγραμμα Leader, στόχος είναι η ανάπτυξη μικρών μονάδων σε όλη την επικράτεια, τόσο σε αναπτυγμένους ελληνικούς προορισμούς, όσο και αναπτυσσόμενους, οι οποίες θα αξιοποιούν το πρόγραμμα του Υπουργείου για τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού (γαστρονομικός, θρησκευτικός, χειμερινός, ιατρικός, ιαματικός κα) και θα καλύπτουν την πολύ μεγάλη ζήτηση που έχει προκύψει για πρώτη χρονιά φέτος για πακέτα διακοπών και τον χειμώνα.

Πηγή: www.news.gr

 

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

 

 

Σύμφωνα με Δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επί της προσφυγής της Ανώνυμης Γενικής Εταιρίας Τσιμέντων Ηρακλής (ΑΓΕΤ Ηρακλής) δεν επιβεβαιώνει τις μέχρι σήμερα αρνητικές εκτιμήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε πως η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αφορά στα ισχύοντα όρια των ομαδικών απολύσεων, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο. Η κρίση του Δικαστηρίου περιορίζεται στο ζήτημα της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, καθώς και στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης από τη δημόσια αρχή.

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς κρίνει ότι είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο η ρύθμιση που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο. Το Δικαστήριο ορίζει επίσης ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν τα σχέδια των ομαδικών απολύσεων πρέπει να είναι περισσότερο εξειδικευμένα απ’ ότι είναι σήμερα.

Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου με τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων διατηρώντας ένα σύστημα ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και όχι καταργώντας το, όπως αρκετοί θα ήλπιζαν ή είχαν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί.

Πηγή: www.e-forologia.gr

Ενίσχυση ρευστότητας των δικαιούχων ΕΣΠΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό

 

 

Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (escrow account). Με τη λειτουργία του εξασφαλίζει αποκλειστικά στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται. Το ποσό αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

Ειδικότερα, η σύμβαση υπογράφηκε σήμερα, Δευτέρα, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστα Βαρλαμίτη, την Ειδική Γραμματέα ΕΤΠΑ του υπουργείου, Ευγενία Φωτονιάτα, και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΦΕΠΑΕ, Θωμά-Φωκίωνα Αλγιανάκογλου. Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης υλοποιείται στην πράξη η σχετική υπουργική απόφαση του Ιουνίου του 2016.

Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός που μπαίνει σε λειτουργία εξασφαλίζει αποκλειστικά στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, εξηγεί το υπουργείο Οικονομίας. Το ποσό αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Χάρη σε αυτό τον νέο μηχανισμό, δεν απαιτείται πλέον από τους επενδυτές να προχρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός είναι ένας νέος, καινοτόμος μηχανισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για παροχή ρευστότητας στους δικαιούχους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, χωρίς καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτή η υποχρέωση αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Η πρωτοβουλία μας λοιπόν υπηρετεί εκείνο που εξαρχής είχαμε εξαγγείλει: το άνοιγμα των προγραμμάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.»

» Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του υπουργείου, της Ειδικής Γραμματείας που είχε αναλάβει όλη τη διαδικασία εκπόνησης της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς επίσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ενδιάμεσου φορέα των προγραμμάτων, του ΕΦΕΠΑΕ, για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε έτσι ώστε να φτάσουμε σήμερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, σε συνδυασμό και με τις άλλες ενέργειες που προωθούμε, ενισχύουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστας Βαρλαμίτης, δήλωσε: «Χρειάζεται δημιουργική σκέψη και νέες μορφές ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε όλα τα καινούργια δεδομένα που υπάρχουν, είτε επιστημονικά, είτε τεχνολογικά, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις νέες μορφές και φυσικά να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη μορφή συνεργασίας και χαιρόμαστε ως Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που συμβάλλαμε και εμείς σε αυτή τη δράση, με σκοπό πάντα να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη ο τόπος».

 

Πηγή:www.tovima.gr

Τις επόμενες ώρες ανοίγει το Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης

 

 

Από ώρα σε ώρα θα ανοίξει το Taxisnet, ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης να κάνουν την αίτηση και να πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

 

Πηγή: www.e-forologia.gr

ΔΕΗ: Έως 31 Δεκεμβρίου η ρύθμιση χρέους σε 36 δόσεις

 

 

Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, το οποίο λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης παρατάθηκε τρεις φορές.

 

Η Εταιρία καλεί τους πελάτες που έχουν οφειλές να τις ρυθμίσουν έγκαιρα μέχρι το τέλος του έτους. Προς αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας στα σημεία εξυπηρέτησης τις τελευταίες ημέρες εκπνοής της προθεσμίας, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση στα καταστήματα της ΔΕΗ.

 

Η Εταιρία επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της που ήδη ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

 

 

Πηγή:www.enikonomia.gr

Φόρος 21,6% έως και 52,5% στα αδήλωτα εταιρειών

 

 

Από 21,6% έως και 52,5% θα κυμανθούν οι τελικοί συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων παρελθόντων ετών που θα αποκαλυφθούν οικειοθελώς από τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες, οι οποίες θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων 57-61 του πρόσφατα ψηφισθέντος από τη Βουλή πολυνομοσχεδίου των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, οι κύριοι φόροι που αναλογούν θα υπολογίζονται με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που ίσχυαν για τις χρήσεις (διαχειριστικές περιόδους), για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων της αποκρυβείσας και νυν αποκαλυπτόμενης φορολογητέας ύλης.

 

Οι συγκεκριμένοι συντελεστές κυμαίνονται από 20% έως και 40% ανάλογα το έτος και τη νομική μορφή της εταιρείας και προσαυξάνονται με «πέναλτι» έως και 25% ανάλογα με το έτος αλλά και τον χρόνο ένταξης στη ρύθμιση.

 

 

Πηγή:www.in.gr

Θεσμοί: Σοβαρές ανησυχίες για το έκτακτο επίδομα

 

 

Την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή του έκτακτου επιδόματος αλλά και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό εκφράζουν οι Θεσμοί στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν στον ESM.

Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ταμείου «σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα τα προταθέντα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στην διαδικασία όσο και στην ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του MoU, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις».

«Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το "μαξιλάρι ασφαλείας" σε ότι αφορά το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

Τα κράτη μέλη, όπως μεταδίδει το Reuters θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου.

Κυβερνητική πηγή όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε πως αν και διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα, δίδεται τεχνικά η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία.

Τέλος, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η ελληνική εκτίμηση είναι πως θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα, με την προσθήκη ότι όλες οι συναντήσεις των δύο ηγετών κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σε «πολύ καλό και ήπιο κλίμα, ανεξαρτήτως διαφορών δηλαδή».

Πηγή: www.euro2day.gr